ILT lanceert interactieve dashboards luchtvaart over veilig en duurzaam vliegen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) lanceert twee online dashboards. Daarmee wordt informatie over luchtvaartvoorvallen in Nederland en alles wat met veiligheid en leefomgeving van Schiphol te maken heeft overzichtelijk gepresenteerd.  Eén dashboard brengt de gemelde voorvallen van de Nederlandse luchtvaart bij het Analysebureau Luchtvaartvoorvallen (ABL) in beeld. Het tweede laat de ontwikkeling zien van veiligheid en duurzaamheid op en rondom de nationale luchthaven, gebaseerd op het jaarlijkse ILT-rapport ‘De staat van Schiphol’.

Dashboard Voorvallen ABL

Voorvallen

Het dashboard ontwikkeld door ABL toont de verschillende voorvallen in de luchtvaartveiligheid. Denk aan vogelaanvaringen, luchtruimschendingen of incidenten met drones. De mogelijkheid bestaat om te filteren, bijvoorbeeld door in te zoomen op een specifieke luchthaven of door onderscheid te maken tussen grote en kleine luchtvaart.

Dashboard Staat van Schiphol

Schiphol

Het dashboard Staat van Schiphol is de online versie van de jaarlijkse ILT-publicatie. Dit wordt in de komende tijd uitgebreid met nieuwe functionaliteiten om de informatie nog toegankelijker te maken. Hierdoor geeft de inspectie inzicht in de veiligheid en de duurzaamheid op en rond Schiphol. Het dashboard laat overall de ontwikkeling van Schiphol in de afgelopen 5 jaar zien op de thema’s ‘veilig vliegen’, ‘veilig en gezond leven’ en ‘veilig en gezond werken’.

Trends en melding

Met de dashboards wil de ILT een beeld geven van de luchtvaartveiligheid met de trends daarin. De bronnen van de dashboards zijn afkomstig van iedereen die in de luchtvaart actief zijn en gaan over voorvallen met een feitelijk of potentieel veiligheidsrisico. Het dashboard biedt inzicht in wat voor meldingen het ABL ontvangt en wat hiermee gebeurt. De interactiviteit van de dashboards zorgt voor een toegankelijke presentatie van de gegevens die ook door derden gebruikt kunnen worden in nadere analyses.

Beide dashboards zijn toegankelijk via de website van de ILT. De ILT wil haar informatiepositie versterken om nog beter toezicht te houden.