Herhaling veiligheidstraining STCW

Als zeevarende moet u elke 5 jaar bepaalde veiligheidstrainingen volgen. Dit staat in het internationale verdrag voor opleidingseisen voor zeevarenden, STCW. Vraagt u een vaarbevoegdheidsbewijs aan? Dan controleert Kiwa Register of u geldige certificaten heeft voor deze trainingen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert uw certificaten bij een inspectie aan boord.

Verplichte herhalingstrainingen STCW

  • basisveiligheid: Basic Safety Training (BT);
  • reddingmiddelen: Proficiency in Survival Craft and Rescue Boat (PSCRB);
  • snelle hulpverleningsboot: Proficiency in Fast Rescue Boat (PFRB);
  • brandbestrijding voor gevorderden: Advanced Fire Fighting (AFF).

In de Beoordelingsmatrix koopvaardij van Kiwa staat welke training hoort bij welke functie als zeevarende.

Toegang tot herhalingstraining

Een herhalingstraining staat open voor:

  • Zeevarende met 1 of meer geldige certificaten.
  • Zeevarende met 1 of meer verlopen certificaten die in aanmerking komt voor het vernieuwen van een vaarbevoegdheidsbewijs. De ILT beoordeelt dit samen met Kiwa Register.
  • Zeevaartstudenten met een verlopen certificaat door een langere studieduur.

Volg de stappen in het stroomschema voor toegang tot herhalingstrainingen.

In uitzonderlijke gevallen kan de ILT ook anderen toestemming geven voor toegang tot een herhalingstraining. Stuur hiervoor een vragenformulier naar de ILT.

Certificaten trainingen 5 jaar geldig

De certificaten voor de veiligheidstrainingen zijn maximaal 5 jaar geldig. Daarna moet u opnieuw een training volgen. Deze herhalingsplicht geldt voor bemanningsleden op schepen onder Nederlandse vlag en buitenlandse vlag. De nationaliteit van het bemanningslid maakt daarbij niet uit.

Begint u 6 maanden voor de vervaldatum van uw certificaat aan een training? Dan krijgt uw nieuwe certificaat als uitgiftedatum de vervaldatum van uw huidige certificaat.

ILT erkende training

Certificaten voor herhalingstrainingen in Nederland zijn alleen geldig als de ILT de training erkent. Lees verder in het Overzicht erkende trainingen (Approved training courses for seafarers). Instituten kunnen een erkenning aanvragen voor zeevaartopleidingen en trainingen bij de ILT.