Plastic tassen

Sinds 2016 geldt een verbod op het gratis verstrekken van plastic draagtassen. Detailhandelaren mogen geen gratis plastic tassen aan consumenten meegeven. Het verbod geldt voor de hele detailhandel: winkels, horeca, benzinestations, ambulante handel en kappers, maar ook webwinkels en postorderbedrijven.

Verbod draagtassen

Voor meer informatie en vragen over het verbod kunt u terecht bij de Rijksoverheid en bij Milieu Centraal.

Uitzonderingen op het verbod

Er gelden drie uitzonderingen op het verbod op gratis plastic draagtassen:

  1. de tasjes die om veiligheidsredenen op luchthavens en in vliegtuigen worden verstrekt om vloeistoffen, spuitbussen of gels te verpakken
  2. zeer lichte plastic draagtassen van minder van 0,015 millimeter (15 micron) wanddikte die om redenen van hygiëne zijn vereist of
  3. dienen als verpakking van losse levensmiddelen om voedselverspilling te voorkomen

Toelichting op uitzondering om hygiënische redenen

De tweede uitzondering op het verbod is dat onverpakte, meestal los verkochte levensmiddelen met een gratis plastic draagtas (van minder van 0,015 millimeter wanddikte) kunnen worden beschermd tegen besmetting met ziekteverwekkers of vervuiling, zodat ze geschikt blijven voor consumptie. Het gaat bijvoorbeeld om:

  • onverpakt (zomer)fruit, zoals aardbeien, bessen, abrikozen, appels, peren
  • onverpakte groente, zoals asperges, sperziebonen, broccoli, tomaten
  • onverpakte broodwaren, zoals krentenbollen, puntjes, croissants

Een gratis dunne plastic tas is om hygiënische redenen ook toegestaan in situaties waarin het lekvocht van rauwe vis, rauw vlees of rauw gevogelte kan leiden tot kruisbesmetting van andere levensmiddelen, waardoor die ongeschikt worden voor consumptie. Denk bijvoorbeeld aan in papier verpakte verse vis en rauwe, in losse folievellen verpakte vleeswaren.

Let op: ruime uitleg van ‘rauw’

‘Rauw’ kan in dit verband ruim worden uitgelegd. Ook half rauwe producten (haring) of niet volledig gegaarde producten (rosbief) die niet in een afgesloten verpakking worden verkocht mogen worden voorzien van een gratis dunne plastic tas.

Toelichting op uitzondering om redenen van verspilling

De derde uitzondering is dat voedsel in een gratis plastic tas (van minder van 0,015 millimeter wanddikte) mag worden meegegeven om verspilling te voorkomen. Daarvan is sprake als de consument een op zijn behoefte afgestemde hoeveelheid losse levensmiddelen zelf in een dunne plastic tas verpakt. Denk bijvoorbeeld aan los fruit, winterpenen en tomaten. In die gevallen is de consument niet gebonden aan een voorverpakte hoeveelheid levensmiddelen die misschien te groot voor zijn behoefte is.

Geen uitzondering voor voorverpakte levensmiddelen

Levensmiddelen die al zijn voorzien van een afgesloten verpakking zijn al voldoende beschermd tegen vervuiling of besmetting. Daarom mag ook daar geen gratis plastic tas bij worden verstrekt. Het gaat hier bijvoorbeeld om:

  • in plasticfolie verpakte groente;
  • in (warmte-isolerende) dozen verpakte, vers bereide pizza’s;
  • in papieren zakken verpakte gefrituurde of gegrilde producten;
  • in plastic bakken verpakte (warme of koude) gerechten of (afhaal)maaltijden.

ILT treedt op als toezichthouder

De ILT ziet toe op naleving van het verbod op gratis plastic tassen. Ze mag daartoe controles op verkooppunten en administratief onderzoek uitvoeren. Detailhandelaren moeten kunnen aantonen dat ze plastic draagtassen niet gratis meegeven, maar de consument ervoor laten betalen.

Verplichting voor detailhandelaar, niet voor consument

Detailhandelaars zijn verplicht met de ILT mee te werken. De ILT controleert consumenten niet, maar die moeten wel hun medewerking verlenen.

Constateert de ILT een overtreding, dan kan ze een last onder dwangsom opleggen.

Meld overtredingen

Constateert u dat een detailhandelaar zich niet aan het verbod houdt, meld dat dan bij de ILT met het formulier Melding verstrekken gratis plastic tassen.