Passagiersrechten bus

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet er in Nederland op toe dat busondernemingen zich houden aan de Europese regels op het gebied van passagiersrechten. Waar u een klacht indient als u denkt dat uw rechten zijn geschonden, vindt u op deze pagina. De regels vindt u terug in de Verordening (EU) Nr. 181/2011.

Klachten over naleving passagiersrechten

Heeft u een klacht of denkt u dat uw rechten geschonden zijn? Dien binnen 3 maanden na de reisdatum uw klacht of claim in bij de busonderneming. De busonderneming moet binnen 1 maand op uw klacht reageren. De vervoerder moet de klacht binnen 3 maanden na ontvangst definitief beantwoorden.

Als u er niet uitkomt met de busonderneming, kunt u de klacht voorleggen aan de geschillencommissie waarbij de busonderneming is aangesloten. Als u met het oordeel van die geschillencommissie geen genoegen neemt, kunt u dit melden bij de ILT.

Ga hiervoor naar de meldpagina en kies bij rubriek voor ‘Overig ILT’ en vervolgens onder soort voor 'Overige meldingen'. De ILT kan busondernemingen die de verordening overtreden een sanctie opleggen.

Vragen over passagiersrechten

Heeft u geen klacht, maar een vraag over uw passagiersrechten? Neem dan contact op met de ILT via het vragenformulier of telefonisch via 0800 - 489 00 00.

Heeft u een pakketreis geboekt?

Heeft uw klacht betrekking op een geannuleerde pakketreis? Dit is een combinatie van ten minste 2 verschillende soorten reisdiensten voor dezelfde reis of vakantie. En is de reden van annulering anders dan de annulering van de autobus- of touringcardienst? Neem dan contact op met ConsuWijzer, van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). 

Overzicht klachten

De ILT publiceert iedere 2 jaar cijfers over de klachten van passagiers, sancties die zijn opgelegd en eventuele andere maatregelen die ter uitvoering van de verordening zijn genomen.
 

Overzicht klachten
Jaar Aantal Reden Sancties *
2017/2018 8 7 x vertraging
1 x wijziging opstapplaats
0


* De ILT heeft bij deze klachten doorverwezen naar de vervoersmaatschappij.