Dienstboekje en medische keuring

Moet u binnenkort gekeurd worden voor de binnenvaart?

Zowel het dienstboekje, als het Rijnpatent en het Nederlands groot vaarbewijs zijn geldig tot een bepaalde datum. Om de geldigheid te verlengen moet u medisch gekeurd worden. 

Bij de aanvraag van een dienstboekje moet o.a. een Geneeskundige verklaring Binnenvaart ingeleverd worden. Deze wordt afgegeven na (goed)keuring door een van de ILT aangewezen keuringsartsen als u voldoet aan de keuringseisen voor de binnenvaart.

U hoeft niet medisch gekeurd te worden als u in het bezit bent van een geldig Groot vaarbewijs of Zeilbewijs.

Herkeuren vanwege leeftijd

U moet vanaf het 65e jaar elk jaar worden gekeurd. Het is verstandig een geneeskundige verklaring vervolgens in het dienstboekje te bewaren, zodat u bij controle kunt aantonen dat u aan deze verplichting hebt voldaan.
U moet zelf de geldigheid van uw dienstboekje in de gaten houden, want u krijgt géén bericht van het SAB dat uw keuring verloopt.

Keuring uitstellen

Als u een tijdje niet professioneel vaart kunt u de keuring uitstellen totdat u deze weer nodig hebt. U loopt niet het risico uw vaartijd kwijt te raken.
Zodra u medisch bent goedgekeurd kunt u het dienstboekje weer gebruiken voor een volgende periode tot uw 66e, 67e, et cetera verjaardag.
U mag zich ook in een van de andere Rijnoeverstaten (België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland) laten keuren. Informatie over bevoegde keuringsartsen aldaar kunt u krijgen bij de overheid van het land zelf.

Aanvraag dienstboekje

Een dienstboekje kunt u aanvragen bij het SAB Rotterdam.