ILT legt binnenvaartschip aan de ketting

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) legt op donderdag 24 september een Belgisch binnenvaartschip aan de ketting op de Westerschelde. Bij de controle door Rijkswaterstaat kan de gezagvoerder geen vaarbevoegdheidsbewijs overleggen. De gezagvoerder is al voor de vijfde keer betrapt; in 2019 toonde hij zelfs meerdere keren een vervalst vaarbewijs. Naast dat de gezagvoerder onbevoegd is, was er ook onvoldoende bevoegde bemanning aan boord. Voor beide overtredingen werd daarom in 2019 een last onder dwangsom (LOD) opgelegd.

Binnenvaarschip
©IenW

Hoge boetes

Vanwege de herhaalde overtredingen wordt de eerder opgelegde LOD van € 12.500,- bij de gezagvoerder verbeurd. Het schip is stilgelegd en mag het pas verder varen als er voldoende bevoegde bemanning -waarvan een mét een vaarbewijs- aan boord is. Als de gezagvoerder in de toekomst nog een keer in de fout gaat kost hem dit weer € 12.500,-.

Valse documenten

De ILT heeft in eind 2018, begin 2019 een thema-actie gehouden gericht op vervalste documenten, na signalen dat er vervalsingen in omloop zijn in de binnenvaart. Sinds deze thema-actie is er extra aandacht voor de geldigheid van de vereiste vaarbevoegdheidsbewijzen tijdens controles van politie, Rijkswaterstaat en de ILT.