Opstarten na coronaversoepelingen vergt alertheid busondernemingen

Vorige week heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op de A1 bij Apeldoorn een bus met schoolkinderen gecontroleerd. Het bleek dat de APK van deze bus sinds 21 juni 2021 was verlopen en dat de bus sinds 25 april 2021 niet meer was verzekerd. Hierop is direct telefonisch contact gezocht met de eigenaar van de busonderneming. Deze lichtte toe dat de bus in verband met de coronamaatregelen langere tijd stil had gestaan en dat hij daarom de bus had geschorst en afgemeld bij de verzekering.

Inspecteur op brug over snelweg waaronder verkeer en touringcar passeren.

Tijdens de controle werden geen zichtbare technische gebreken vastgesteld, maar omdat de APK was verlopen, mocht de chauffeur niet verder rijden met deze bus. Daarom liet de busonderneming een andere bus komen, waarmee de kinderen alsnog naar hun eindbestemming zijn vervoerd. De bus is door de eigenaar direct aangemeld bij de verzekering en naar de garage gebracht voor een APK-keuring.

In het kader van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften is tegen de chauffeur een proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast is het proces-verbaal voor onverzekerd rijden overgedragen aan het Openbaar Ministerie.

Busondernemingen weer in bedrijf

Na de versoepelingen van de coronamaatregelen komen busondernemingen weer in bedrijf. Daarbij is het belangrijk dat zaken als vergunningen, APK, verzekering, geneeskundige verklaring en de vakbekwaamheid van de chauffeurs weer op orde zijn voordat het personenvervoer plaatsvindt.

Toezicht ILT

De ILT zet zich in voor veilig busvervoer: veiligheid voor de passagiers, chauffeurs en medeweggebruikers. Ook wil de ILT eerlijke concurrentie bevorderen. Daarom houdt de ILT toezicht op onder andere de naleving van de Wet personenvervoer 2000, het Arbeidstijdenbesluit vervoer en Europese verordeningen.