ROC-light houders

Vanaf 31 december 2020 gelden in Nederland de Europese regels voor het vliegen met drones. Als ROC-light houder kunt u nog tot 1 januari 2022 vliegen met uw bestaande vergunning. Daarna moet u aan de Europese regels voldoen.

Uw overstap regelen

Om na 31 december 2021 te mogen vliegen met uw drone, moet uw ROC-light vergunning omgezet worden naar een vliegbewijs voor de categorie OPEN A2. Dit regelt u zo:

Aandachtspunten

Let u op de volgende punten:

  • Voor het omzetten van uw ROC-light heeft u uw originele (digitale) theorie-examencertificaat nodig.
  • Is uw drone in het Luchtvaartuigregister opgenomen? Dan moet deze eerst worden doorgehaald, voordat u met uw drone volgens de Europese regelgeving mag vliegen.
  • Een ROC-light is een door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) afgeven vergunning. Het is dus geen door een opleidingsinstelling afgegeven document of een bewijs van het afronden van een opleiding.

Vliegen volgens de Europese regels

Als ROC-light houder mag u ook voor de omzetting van uw vergunning vliegen volgens de Europese regels. U moet dan voldoen aan deze regels. Dit heeft  geen gevolgen voor uw ROC-light, maar wel voor de drone die u gebruikt. Deze kunt u namelijk niet volgens de nationale én de Europese regels laten vliegen. Dit heeft met de inschrijving van uw drone te maken.

Het ‘oude’ luchtvaartuigregister

  • Een drone met een PH-registratie mag in gebruik blijven volgens de ROC-light regels.
  • Een drone met een PH-registratie mag niet gebruikt worden volgens de EU-regels. Eerst moet de PH-registratie in het luchtvaartuigregister zijn doorgehaald. Hiervan is een bevestiging verplicht. De drone mag daarna niet meer gebruikt worden volgens de ROC-light regels.

Het nieuwe operatorregister

  • Volgens de EU-regels moeten operators van een drone zich inschrijven in het operatorregister van de RDW. Dit is afhankelijk van het gewicht en de uitrusting van de drone.
  • Als ROC-light houder hoeft u zich nog niet te registreren als operator in het operatorregister. Deze registratie is alleen verplicht onder de EU-regels. Het mag wel, maar het moet nog niet.
  • Als u ervoor kiest om óók volgens de EU-regels te vliegen, dan moet u aan alle EU-regels voldoen en moet u zich inschrijven in het operatorregister. U mag geen gebruik maken van een drone met een PH-registratie.

Met de Regelhulp Drones ziet u snel wat u moet doen om volgens de Europese regels te vliegen.

Overzicht ROC-light houders

De ILT houdt een overzicht bij van ROC-light houders. Dit overzicht wordt regelmatig geactualiseerd.

Overzicht ROC-light houders