ROC-light houders

Vanaf 1 januari 2022 is het ROC-light niet langer geldig in Nederland. Wilt u met een drone vliegen? Dan moet u voldoen aan de Europese regels. Dit betekent dat uw ROC-light omgezet moet zijn naar een vliegbewijs voor de categorie OPEN. U mag ook in een andere subcategorie van de categorie OPEN vliegen. Als u in de categorie SPECIFIEK wilt vliegen, moet u een exploitatievergunning aanvragen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Let op: Het ROC-light geldt nog wel voor staatsluchtvaartoperators. Vliegt u met een staatsluchtvaartuig? Dan kunt u gebruik blijven maken van uw ROC-light.

Mijn ROC-light is nog niet omgezet naar een vliegbewijs

De officiële omzettingstermijn voor uw ROC-light is verlopen. U mag in de categorie OPEN vliegen als u voldoet aan de daarvoor geldende regels. U kunt ook zelf een vliegbewijs aanvragen bij de RDW. 

Let op: U mag ook in de categorie SPECIFIEK vliegen. Hiervoor heeft u een exploitatievergunning nodig.

Vliegen volgens de Europese regels

De Europese regels voor het vliegen met een drone zijn anders dan dat u gewend was. Wilt u weten wat u mag met uw drone? Of wilt u weten waaraan u moet voldoen als u in een specifieke situatie wilt vliegen? Gebruik dan de Regelhulp Drones.