ROC houders

Vanaf 1 januari 2022 is het RPAS Operator Certificaat (ROC) niet langer geldig in Nederland. Wilt u met een drone vliegen? Dan moet u voldoen aan de Europese regels. Dit betekent dat uw ROC omgezet moet zijn naar een exploitatievergunning. U mag ook in de categorie OPEN vliegen. Zorg dan dat u voldoet aan de eisen hiervoor. 

Let op: Het ROC geldt nog wel voor staatsluchtvaartoperators. Vliegt u met een staatsluchtvaartuig? Dan kunt u gebruik blijven maken van uw ROC.

Mijn ROC is nog niet omgezet naar een exploitatievergunning

Als uw ROC nog niet is omgezet naar een exploitatievergunning, mag u na 31 december 2021 alleen in de categorie OPEN vliegen. Wilt u in de categorie SPECIFIEK vliegen? Laat dan uw ROC omzetten door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). U kunt ook zelf een exploitatievergunning aanvragen.

Vliegen volgens de Europese regels

De Europese regels voor het vliegen met een drone zijn anders dan dat u gewend was. Wilt u weten wat u mag met uw drone? Of wilt u weten waaraan u moet voldoen als u in een specifieke situatie wilt vliegen? Gebruik dan de Regelhulp Drones.

Overzicht ROC-houders

De ILT houdt een overzicht van ROC-houders bij. Dit overzicht wordt regelmatig geactualiseerd.