ROC houders

De regels voor ROC houders gaan veranderen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zet uw vergunning voor 1 januari 2022 om naar de Europese regels. U krijgt hierover vanzelf bericht. Tot die tijd kunt u blijven vliegen volgens de regels die u al kent. 

Wijzigen ROC

Het is niet meer mogelijk om een nieuwe ROC aan te vragen. Wel kunt u nog wijzigingen doorgeven aan uw bestaande ROC(-light). Dit kan tot  de omzetting van uw vergunning of tot uiterlijk 31 december 2021. 

Wilt u een wijziging doorgeven? Dat kan met het formulier Wijzigen RPAS Operator Certificate (ROC).

Aanvragen (ontheffingen van) BvI, RPA-L en Speciaal-BvL

Tot uiterlijk 31 december 2021 is het mogelijk om (ontheffingen van) een BvI, een RPA-L en een Speciaal-BvL aan te vragen. Dit kan via een aanvraagformulier:

Aanvragen RPAS inschrijvingskenmerk

Wilt u een RPAS inschrijvingskenmerk aanvragen? Stuur dan een e-mail naar de ILT. Zet in uw e-mail op welke naam de drone wordt geregistreerd en voor welke ROC houder deze wordt gebruikt. Na de aanvraag ontvangt u een e-mail met een PH-nummer. In deze e-mail staat ook hoe u het Bewijs van Inschrijving aanvraagt.

Ontheffing beperkingen dronevlucht

Voor het vliegen met drones gelden beperkingen. Wilt u toch vliegen wanneer dit eigenlijk niet mag? Dan kunt u hiervoor een ontheffing aanvragen bij de ILT.

Op de pagina Ontheffingen leest u waarvoor u een ontheffing kunt aanvragen en hoe u deze aanvraagt.

Vliegen volgens de Europese regels

Als ROC houder mag u ook voor de omzetting van uw vergunning vliegen volgens de Europese regels. U moet dan ook voldoen aan deze regels. Dit heeft  geen gevolgen voor uw ROC, maar wel voor de drone die u gebruikt. Deze kunt u namelijk niet volgens de nationale én de Europese regels laten vliegen. Dit heeft met de inschrijving van uw drone te maken.

Het ‘oude’ luchtvaartuigregister

  • Een drone met een PH-registratie mag in gebruik blijven volgens de ROC regels.
  • Een drone met een PH-registratie mag niet gebruikt worden volgens de EU-regels. Eerst moet de PH-registratie in het luchtvaartuigregister zijn doorgehaald. Hiervan is een bevestiging verplicht. De drone mag daarna niet meer gebruikt worden volgens de ROC regels.

Het nieuwe operatorregister

  • Volgens de EU-regels moeten operators van een drone zich inschrijven in het operatorregister van de RDW. Dit is afhankelijk van het gewicht en de uitrusting van de drone.
  • Als ROC houder hoeft u zich nog niet te registreren als operator in het operatorregister. Deze registratie is alleen verplicht onder de EU-regels. Het mag wel, maar het moet nog niet.
  • Als u ervoor kiest om óók volgens de EU-regels te vliegen, dan moet u aan alle EU-regels voldoen en moet u zich inschrijven in het operatorregister. U mag geen gebruik maken van een drone met een PH-registratie.

Overzicht ROC-houders

De ILT houdt een overzicht bij van ROC-houders. Dit overzicht wordt regelmatig geactualiseerd.

Overzicht ROC-vergunningen