Drone in de lucht

ROC houders

Vanaf 31 december 2020 gelden in Nederland de Europese regels voor het vliegen met drones. Als ROC houder kunt u nog tot 1 januari 2022 vliegen met uw bestaande vergunning. Daarna moet u aan de Europese regels voldoen.

De omzetting van uw ROC regelen

U vraagt de omzetting van uw ROC aan bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Op de pagina Omzetting ROC leest u wat u hiervoor moet doen. Houd er rekening mee dat de omzetting voor 1 januari 2022 geregeld moet zijn. Zorg dus dat u uw aanvraag voor 1 december 2021 indient.

Wilt u weten wat het inhoudt om volgens de Europese regels te vliegen? Gebruik dan de Regelhulp Drones.

Vliegen volgens de Europese regels

Als ROC houder mag u ook voor de omzetting van uw vergunning vliegen volgens de Europese regels. U moet dan voldoen aan deze regels. Dit heeft  geen gevolgen voor uw ROC, maar wel voor de drone die u gebruikt. Deze kunt u namelijk niet volgens de nationale én de Europese regels laten vliegen. Dit heeft met de inschrijving van uw drone te maken.

Het ‘oude’ luchtvaartuigregister

  • Een drone met een PH-registratie mag in gebruik blijven volgens de ROC regels.
  • Een drone met een PH-registratie mag niet gebruikt worden volgens de EU-regels. Eerst moet de PH-registratie in het luchtvaartuigregister zijn doorgehaald. Hiervan is een bevestiging verplicht. De drone mag daarna niet meer gebruikt worden volgens de ROC regels.

Het nieuwe operatorregister

  • Volgens de EU-regels moeten operators van een drone zich inschrijven in het operatorregister van de RDW. Dit is afhankelijk van het gewicht en de uitrusting van de drone.
  • Als ROC houder hoeft u zich nog niet te registreren als operator in het operatorregister. Deze registratie is alleen verplicht onder de EU-regels. Het mag wel, maar het moet nog niet.
  • Als u ervoor kiest om óók volgens de EU-regels te vliegen, dan moet u aan alle EU-regels voldoen en moet u zich inschrijven in het operatorregister. U mag geen gebruik maken van een drone met een PH-registratie.

Overzicht ROC-houders

De ILT houdt een overzicht bij van ROC-houders. Dit overzicht wordt regelmatig geactualiseerd.

Overzicht ROC-vergunningen