ILT verruimt tijdelijk rij- en rusttijden voor hulpvervoer rampgebied Limburg

Door de overstromingen is de regio Limburg bestempeld als rampgebied. Door deze noodsituatie kunnen vervoerders en chauffeurs van vrachtwagens zich mogelijk niet altijd houden aan de geldende rij- en rusttijden. Daarom heeft de ILT besloten tot een tijdelijke verruiming van de rij- en rusttijden, die geldt tot maandag 2 augustus. Inmiddels zijn de brancheorganisaties en de politie hierover geïnformeerd.

In de cabine van een vrachtwagen worden de rij- en rusttijden van een tachograaf digitaal uitgelezen.

Noodsituatie

Is er een noodsituatie? Dan mag een lidstaat tijdelijke versoepelingen rondom de toepassing van de rij- en rusttijden afkondigen. Op deze manier kunnen hulptroepen hun vervoer zo veel als mogelijk/continu uitvoeren. Chauffeurs van bijvoorbeeld vrachtwagens voor het vervoer van puin of hulpmiddelen kunnen hierdoor optimaal af- en aanrijden in het rampgebied.

Inhoud uitzondering

  • De tijdelijke verruiming van de rij- en rusttijden in rampgebied Limburg geldt voor de artikelen 6 tot en met 8 van de Verordening 561/2006. Hierin staan de normen voor de dagelijkse en wekelijkse rij- en rusttijden.
  • Bestuurders gebruiken een tachograaf en bestuurderskaart, waarbij in de tachograaf de optie ‘out of scope’ is ingesteld. Hiermee is duidelijk dat de chauffeur buiten de reguliere rij- en rusttijden rijdt. Deze optie is in te schakelen via het menu van de tachograaf en moet bij het  verwisselen van een bestuurderskaart opnieuw worden ingeschakeld.

Uiteraard moet iedere chauffeur die gebruik heeft gemaakt van deze uitzondering wél zijn reguliere, dagelijkse of wekelijkse rusttijd hebben genoten voordat de reguliere vervoersactiviteiten worden hervat.