Verlenging medische keuringen, vrijstelling herinstructietermijn en vakinhoudelijke begeleiding

Veiligheidsfunctionarissen in de spoorsector mochten hun werk blijven doen, tussen 1 maart en 30 juni 2020, zoals zij dat gewend waren. Ondanks het verstrijken van de keuringstermijn van medische en/of psychologische keuringen. Met een nieuwe verordening biedt de Europese  Commissie een versoepeling voor het vernieuwen en verlengen van certificaten voor machinisten (COVID-19 verordening 2020/698). Aanvullend besloot de ILT een aantal besluiten voor overige veiligheidsfunctionarissen en personen met een veiligheidstaak te verlengen met 6 maanden.

Dit geldt voor keuringstermijnen die aflopen in de periode 1 maart tot en met 31 augustus 2020 en betreffen:

  • Medische keuringen en herinstructies, onder bepaalde voorwaarden.
  • Een vrijstelling van de verplichte herinstructietermijnen en voor de periodieke vakinhoudelijke begeleiding voor treindienstleiders, rangeerders en wagencontroleurs.
  • De medische keuringstermijnen, periodieke herinstructies en vakinhoudelijke begeleiding van spoorwegpersoneel dat werkt aan spoorwegveiligheid, maar geen veiligheidsfunctie uitvoert. Zoals wagencontroleur of rangeerder.

Voor de spoorsector zijn de artikelen 9 tot en met 13 van de genoemde verordening belangrijk. Bij onderstaande documenten vindt u de verstuurde brief aan spoorwegondernemingen, ProRail,  keuringsinstituten, opleidingscentra en exameninstituut.