Niet-handhavenbrief aspirant-taxichauffeurs

Aspirant-taxichauffeurs die hun leerwerktraject-kaart willen omzetten naar een BCT-kaart, hebben hiervoor het vakdiploma taxi nodig. Vanwege de coronamaatregelen was het niet altijd mogelijk om hiervoor examen te doen.

Aanwijzing

Deze chauffeurs ontvingen een niet-handhavenbrief van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) waarin staat dat zij zonder geldige BCT-kaart toch taxiwerkzaamheden mogen verrichten. Staatssecretaris Van Weyenberg heeft de ILT daarvoor een aanwijzing gegeven. Deze aanwijzing gold voor leerwerktraject-kaarten die zijn afgegeven tussen 1 augustus 2021 en 1 februari 2022.

Rijden met de niet-handhavenbrief

Met de niet-handhavenbrief mogen de aspirant-chauffeurs ondanks het verlopen van de geldigheid van de eerder verstrekte leerwerktraject-kaart toch taxiwerkzaamheden verrichten. Zij moeten dan met hun BSN-nummer inloggen, een handmatige registratie van de rij- en rusttijden en een rittenregistratie bijhouden. De rittenstaat van de KNV voldoet aan beide eisen. Zij moeten altijd de niet-handhavenbrief bij zich hebben. De niet-handhavenbrief is geldig is tot uiterlijk 6 maanden na de vervaldatum ('geldig tot') van de leerwerktraject-kaart. Dit staat ook in de brief.

Voor wie geldt de niet-handhavenbrief?

De volgende taxichauffeurs kwamen in aanmerking voor een niet-handhavenbrief:

  • Taxichauffeurs die een leerwerktraject-kaart hebben die niet kan worden omgezet naar een BCT-kaart doordat het CBR-examen voor het vakdiploma Taxi nog niet heeft kunnen plaatsvinden.

Voor wie geldt de niet-handhavenbrief niet?

De volgende taxichauffeurs kwamen niet in aanmerking voor een niet-handhavenbrief:

  • Aanvragers die al een vakdiploma Taxi hebben en (opnieuw) een eerste aanvraag doen voor een BCT-kaart. Bijvoorbeeld herintreders of chauffeurs die te laat hebben verlengd
  • Startende taxichauffeurs zonder vakdiploma die een eerste aanvraag doen voor een BCT-kaart