Niet-handhavenbrief aspirant-taxichauffeurs

Aspirant-taxichauffeurs die hun leerwerktraject-kaart willen omzetten naar een BCT-kaart, hebben hiervoor het vakdiploma taxi nodig. Vanwege de coronamaatregelen is het niet altijd mogelijk om hiervoor examen te doen.

Aanwijzing verlengd

Deze chauffeurs ontvangen een brief van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) waarin staat dat zij zonder geldige BCT-kaart toch taxiwerkzaamheden mogen verrichten. Staatssecretaris Van Weyenberg heeft de ILT daarvoor een aanwijzing gegeven. Deze aanwijzing geldt voor leerwerktraject-kaarten die zijn of worden afgegeven tussen 1 augustus 2021 en 1 februari 2022. Als het CBR in de tussentijd weer voldoende capaciteit heeft om examens af te nemen, stopt de ILT eerder met het versturen van niet-handhavenbrieven. 

Rijden met de niet-handhavenbrief

Met de niet-handhavenbrief mogen de aspirant-chauffeurs ondanks het verlopen van de geldigheid van de eerder verstrekte leerwerktraject-kaart toch taxiwerkzaamheden verrichten. Zij moeten dan met hun BSN-nummer inloggen, een handmatige registratie van de rij- en rusttijden en een rittenregistratie bijhouden. De rittenstaat van de KNV voldoet aan beide eisen. Zij moeten altijd de niet-handhavenbrief bij zich hebben. De niet-handhavenbrief is geldig is tot uiterlijk 6 maanden na de vervaldatum (“geldig tot”) van de leerwerktraject-kaart. Dit staat ook in de brief.

Voor wie geldt de niet-handhavenbrief?

De volgende taxichauffeurs komen in aanmerking voor een niet-handhavenbrief:

  • Taxichauffeurs die een leerwerktraject-kaart hebben die niet kan worden omgezet naar een BCT-kaart doordat het CBR-examen voor het vakdiploma Taxi nog niet heeft kunnen plaatsvinden.

Voor wie geldt de niet-handhavenbrief niet?

De volgende taxichauffeurs komen niet in aanmerking voor een niet-handhavenbrief:

  • Aanvragers die al een vakdiploma Taxi hebben en (opnieuw) een eerste aanvraag doen voor een BCT-kaart. Bijvoorbeeld herintreders of chauffeurs die te laat hebben verlengd
  • Startende taxichauffeurs zonder vakdiploma die een eerste aanvraag doen voor een BCT-kaart