Code 95 rijbewijs vrachtwagen

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs die achter een voertuigcategorie staat. Bestuurt u voor uw werk een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is? Dan is Code 95 verplicht. De ILT controleert dit en mag bij overtreding boetes uitschrijven.

Hoe krijgt en houdt u Code 95 op uw rijbewijs?

Het Centraal Bureau Rijvaardigheden (CBR) regelt hiervoor de theorie- en praktijkexamens. Rondt u deze goed af, dan wordt dit op uw rijbewijs gezet. De code is vijf jaar geldig. Daarna kunt u weer bij het CBR terecht om deze te verlengen. Dit gaat via nascholing. U vindt meer informatie op de website van het CBR. Telefonisch te bereiken op 088-22 77 700.

Vrijstellingen voor Code 95

Hieronder staat een samenvatting van de vrijstellingen. Bekijk het volledige document met vrijstellingen.

Controle of het rijden niet de voornaamste taak van de chauffeur is:
De ILT controleert of rijden niet de voornaamste activiteit is met de ’12 uur per week norm’. Kort gezegd: rijdt u minder dan 12 uur per week, dan is het niet de voornaamste activiteit.
Hiervoor moet u zelf een goede administratie bijhouden van de rijtijden. Deze is ‘vormvrij’, u kunt dit dus doen met een tachograaf, maar ook handmatig. Let er op dat de volgende gegevens erin staan:

  • Datum
  • Naam chauffeur
  • Begin km stand
  • Beginrijtijd
  • Eindrijtijd
  • Paraaf chauffeur.  

Vervallen vrijstelling code 95 voor chauffeurs geboren vóór 1 juli 1955

Bij de Rijksoverheid vindt u informatie over de vervallen vrijstelling van de code vakbekwaamheid voor chauffeurs geboren voor 1 juli 1955.