Vervangen BCT-kaart

Sinds 21 maart moeten taxiondernemers, chauffeurs en werkplaatsen nieuwe persoonsgebonden kaarten voor de Boordcomputer Taxi (BCT) in bezit hebben en gebruiken. De oude G2 BCT-kaarten zijn vervangen voor nieuwe G3 BCT-kaarten in verband met het verlopen van het veiligheidscertificaat.

Vervangen persoonsgebonden BCT-kaarten

Elke taxi in Nederland moet over een goedwerkende Boordcomputer Taxi (BCT) beschikken. Taxiondernemers en taxichauffeurs moeten deze correct gebruiken. Het apparaat houdt onder meer arbeids- en rusttijden bij. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt hier toezicht op. Er zijn in Nederland naar schatting 35.000 BCT’s en circa 65.000 persoonsgebonden BCT-kaarten in omloop. De oude G2 BCT-kaarten zijn tussen november 2019 en maart 2020 vervangen voor nieuwe (G3). Meer informatie hierover vindt u op de website van Kiwa.

Update Boordcomputer Taxi

Om de nieuwe BCT-kaart te kunnen gebruiken was ook een update nodig van de BCT. Dit konden ondernemers zelf regelen via de fabrikant (Cabman, Neone of Quipment) of bij een BCT-werkplaats.

Controles door ILT en handhavingspartners

De ILT en haar handhavingspartners (politie en Koninklijke Marechaussee) voeren regelmatig taxicontroles uit. Bij deze controles wordt gekeken:
 

  • of de nieuwe BCT-kaart aanwezig is;
  • of de BCT-kaart op de juiste wijze wordt gebruikt;
  • of de BCT is geüpdatet.


Vanaf 21 maart 2020 riskeert u een boete als u de nieuwe BCT-kaart niet gebruikt en uw BCT niet is geüpdatet.