Handhaving bij vervanging BCT-kaarten

Op www.bctkaart.nl geeft Kiwa informatie over de uitlevering van de nieuwe boordcomputerkaarten die zojuist is gestart. De vervanging van de kaarten voor de Boordcomputer Taxi (BCT) is nodig om te kunnen voldoen aan veiligheidseisen.

Tijdens de vervanging van de BCT-kaarten en de bijbehorende update van de BCT-software handhaaft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) onverminderd op de aanwezigheid en de bediening van een goed werkende BCT en een juist gebruik van geldige chauffeurs- en ondernemerskaarten.

Hieronder aanvullende uitleg aan de hand van situaties die zich kunnen voordoen en de handhaving.

 • Als nieuwe ondernemer heb ik van Kiwa een G3 chauffeurskaart en een G3 ondernemerskaart gekregen.
  Als u een BCT met oude (G2) software bezit moet u deze laten updaten via datacommunicatie (downloaden door de lucht) of via uw werkplaats. De update moet zo spoedig mogelijk plaatsvinden. Uw BCT-fabrikant informeert u daarover.
   
 • Mijn huidige G2 chauffeurskaart of G2 ondernemerskaart is verlopen of is defect/gestolen/verloren. Van Kiwa heb ik G3 kaarten gekregen.
  Hier geldt hetzelfde. Als u een BCT met oude (G2) software bezit moet u deze laten updaten via datacommunicatie (downloaden door de lucht) of via uw werkplaats. De update moet zo spoedig mogelijk plaatsvinden. Uw BCT-fabrikant informeert u daarover.
   
 • Wat moet ik doen als ik het Leerwerktraject ga volgen?
  Als uw werkgever een BCT met oude (G2) software bezit moet hij/zij deze laten updaten via datacommunicatie (downloaden ‘door de lucht’) of via uw werkplaats. Dat moet zo spoedig mogelijk gebeuren. Uw BCT-fabrikant informeert u daarover.

  Houd te allen tijde een handgeschreven rit- en arbeids- en rusttijdadministratie bij en zorg dat u de gehele administratie bij u heeft als u aan het werk gaat. Oneigenlijk gebruik van uw BSN wordt beboet.
   
 • Wat moet ik doen als mijn BCT-fabrikant nog geen G3 BCT-software heeft?
  Als u alleen in het bezit bent van een G3 chauffeurskaart en een G3 ondernemerskaart dan kunt u tijdelijk werken op uw eigen Burgerservicenummer (BSN).

  Let op: zodra de G3 software voor de BCT beschikbaar is, moet u uw BCT laten updaten. Dat kan via datacommunicatie of via uw werkplaats. Uw BCT-fabrikant informeert u daarover. Rijden op BSN terwijl de BCT kan worden geüpdatet is niet toegestaan. Daarmee riskeert u een boete.

  Maak een afspraak met uw werkplaats om de BCT te activeren.

  Houd te allen tijde een handgeschreven rit- en arbeids- en rusttijdadministratie bij en zorg dat u de gehele administratie bij u heeft als u aan het werk gaat.

  Let op: zodra de G3 software voor de BCT beschikbaar is moet u uw BCT laten updaten en gebruik maken van uw G3 ondernemerskaart. Zolang de G3 kaart nog niet is uitgeleverd en de software-update nog niet kon worden uitgevoerd, kunt u uiteraard doorwerken met uw G2 chauffeurskaart en G2 ondernemerskaart.

  Let op: rijden op BSN is niet toegestaan.

  Zorg dat u uw G3 kaarten zo spoedig mogelijk in ontvangst neemt als Kiwa u daarover bericht. Zodra uw BCT is geüpdatet moet u uitsluitend uw G3 kaarten gebruiken. Houd uw G2 chauffeurskaart wel bij u als u aan het werk gaat. Oneigenlijk gebruik van de kaarten wordt beboet.
  Zie de lijst met actuele software op: Software updates boordcomputer taxi

  Uw BCT moet zo snel mogelijk en uiterlijk vóór 20 maart 2020 zijn geüpdatet naar G3.

  Is uw BCT niet voor 20 maart 2020 geüpdatet dan loopt u het risico dat u na 20 maart 2020 een nieuwe BCT moet kopen en/of een fikse boete krijgt.