Handhaving bij vervanging BCT-kaarten

Op www.bctkaart.nl geeft Kiwa informatie over de uitlevering van de nieuwe boordcomputerkaarten die is gestart. De vervanging van de kaarten voor de Boordcomputer Taxi (BCT) is nodig om te kunnen voldoen aan veiligheidseisen.

Tijdens de vervanging van de BCT-kaarten en de bijbehorende update van de BCT-software handhaaft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) onverminderd op de aanwezigheid en de bediening van een goed werkende BCT en een juist gebruik van geldige chauffeurs- en ondernemerskaarten.

Hieronder aanvullende uitleg aan de hand van situaties die zich kunnen voordoen en de handhaving.

  • Als nieuwe ondernemer heb ik van Kiwa een G3 chauffeurskaart en een G3 ondernemerskaart gekregen.

Als u een BCT met oude (G2) software bezit moet u deze zo spoedig mogelijk laten updaten via datacommunicatie (downloaden 'door de lucht') of via een werkplaats. U kunt voor deze update bij diverse werkplaatsen terecht (zie de lijst onderaan deze pagina).

  • Mijn huidige G2 chauffeurskaart of G2 ondernemerskaart is verlopen of is defect/gestolen/verloren. Van Kiwa heb ik G3 kaarten gekregen.

Hier geldt hetzelfde. Als u een BCT met oude (G2) software bezit moet u deze zo spoedig mogelijk laten updaten via datacommunicatie of via een werkplaats. U kunt voor deze update bij diverse werkplaatsen terecht (zie de lijst onderaan deze pagina).

  •  Wat moet ik doen als ik het Leerwerktraject ga volgen en ik heb van Kiwa een G3 LWT kaart gekregen?

Als uw werkgever een BCT met oude (G2) software bezit moet hij/zij deze zo spoedig mogelijk laten updaten via datacommunicatie of via een werkplaats. U kunt voor deze update bij diverse werkplaatsen terecht (zie de lijst onderaan deze pagina).

  • Wat moet ik doen als mijn BCT-fabrikant nog geen G3 BCT-software heeft en/of ik nog niet in het bezit ben van een G3 BCT-kaart?

Zolang u niet door Kiwa bent uitgenodigd om uw G3 BCT-kaart in ontvangst te nemen en de BCT software-update nog niet kan worden uitgevoerd, kunt u – ook na 1 januari 2020 – doorwerken met uw G2 chauffeurskaart en G2 ondernemerskaart.
Let op: rijden op Burgerservicenummer (BSN) is niet toegestaan.

  • Wat moet ik doen als ik al wel een G3 BCT-software update heb laten uitvoeren maar nog niet in het bezit ben van een G3 BCT-kaart?

Zolang u niet door Kiwa bent uitgenodigd om uw G3 BCT-kaart in ontvangst te nemen, kunt u  doorwerken op uw G2 chauffeurskaart en G2 ondernemerskaart.
Let op: rijden op Burgerservicenummer (BSN) is niet toegestaan.

  • Wat moet ik doen als mijn BCT-fabrikant wel G3 BCT-software heeft maar er een wachttijd bij de werkplaats is?

Zolang de BCT software-update nog niet kan worden uitgevoerd vanwege een wachttijd, kunt u
– ook na 1 januari 2020 – doorwerken met uw G2 chauffeurskaart en G2 ondernemerskaart.
Voor het updaten van uw BCT kunt u bij diverse werkplaatsen terecht (zie de lijst onderaan deze pagina).

  • Wat moet ik doen als ik alleen een G3 chauffeurskaart en een G2 en/of G3 ondernemerskaart bezit, mijn BCT-fabrikant wel G3 BCT-software heeft maar er een wachttijd bij de werkplaats is?

Voor het updaten van uw BCT kunt u bij diverse werkplaatsen terecht (zie de lijst onderaan deze pagina).

Alleen in bezit van een G3 chauffeurskaart maar daarnaast ook van een G2 en een G3 ondernemerskaart?

Totdat uw BCT kan worden geüpdatet kunt u werken op uw eigen Burgerservicenummer (BSN). U kunt tot de update uw G2 ondernemerskaart gebruiken.

Houd te allen tijde een handgeschreven rit- en arbeids- en rusttijdadministratie bij en zorg dat u de gehele administratie bij u heeft als u aan het werk gaat.

Let op: Maak zo snel mogelijk een afspraak om uw BCT te laten updaten. Meld bij het maken van een afspraak dat u alleen een G3 chauffeurskaart heeft (en G2 en G3 ondernemerskaart). Voor het updaten van uw BCT kunt u bij diverse werkplaatsen terecht (zie de lijst onderaan deze pagina).

Rijden op Burgerservicenummer (BSN) terwijl de BCT kan worden geüpdatet is niet toegestaan. Daarmee riskeert u een boete.

Alleen in bezit van G3 BCT-kaarten?

Totdat uw BCT kan worden geüpdatet kunt u werken op uw eigen Burgerservicenummer (BSN).

Houd te allen tijde een handgeschreven rit- en arbeids- en rusttijdadministratie bij en zorg dat u de gehele administratie bij u heeft als u aan het werk gaat.
Let op: maak zo snel mogelijk een afspraak om uw BCT te laten updaten. Meld bij het maken van een afspraak dat u alleen G3 BCT-kaarten heeft. Voor het updaten van uw BCT kunt bij diverse werkplaatsen terecht (zie de lijst onderaan deze pagina).

Rijden op Burgerservicenummer (BSN) terwijl de BCT kan worden geüpdatet is niet toegestaan. Daarmee riskeert u een boete.

Zie de lijst met actuele software op: Software updates boordcomputer taxi

Uw BCT moet zo snel mogelijk en uiterlijk vóór 20 maart 2020 zijn geüpdatet naar G3.

Is uw BCT niet voor 20 maart 2020 geüpdatet dan loopt u het risico dat u na 20 maart 2020 een nieuwe BCT moet kopen en/of een fikse boete krijgt.