Aanvragen arbeidscertificaat visserij (Work in Fishing Convention, C188)

Er zijn internationale regels voor zeevarenden aan boord van vissersschepen. Bijvoorbeeld voor de arbeidsomstandigheden, accommodatie en medische zorg. Met een visserij-arbeidscertificaat toont u als scheepsbeheerders aan dat u de regels naleeft. Een certificaat aanvragen kan bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Certificaat aanvragen

Een visserij-arbeidscertificaat aanvragen kan met het aanvraagformulier Ontheffingen, vrijstellingen en aanvullende certificaten.

Lees verder over het visserij-arbeidscertificaat in de Wet zeevarenden.

Inspectie bij aanvraag certificaat

Hebben wij uw aanvraag ontvangen? Dan bellen we binnen 10 werkdagen om een afspraak te maken voor een inspectie aan boord van uw schip. U krijgt van ons een toetsingskader toegestuurd. Daarmee kunt u zich voorbereiden op de inspectie. U vindt de formulieren voor het toetsingskader op de pagina Aanvraagformulieren.

Voldoet het schip aan de eisen? Dan krijgt u binnen 10 werkdagen per post het certificaat. 

Vissersschip met verplicht certificaat

Een certificaat is verplicht voor 2 categorieën schepen. Voor vissersschepen die langer dan 3 dagen aaneen op zee blijven en:

  • 24 meter of langer zijn;
  • Meestal varen op een afstand van meer dan 200 zeemijlen tot de Nederlandse kustlijn bij laag water. 
  1. Vaargebied 1: Onbeperkt.
    Vaargebied 3: De Noordzee tot 62°N en tot de lijn die het punt op 62°N en 1°W verbindt met Strathy Point, Het Kanaal, het kanaal van Bristol, het St. George Kanaal en de Ierse Zee in het zuiden tot de lijn die Kaap St. Mathieu verbindt met Old Head of Kinsale en in het noorden tot de lijn Inishowen Head naar Islay (Ardmore Point), van Islay (Rhuda Mhail) langs de oostkust van Colonsay naar Mull en van Mull naar Schotland, en de Oostzee tot 56°N).

Vissersschip zonder verplicht certificaat

Heeft u een vissersschip zonder verplicht certificaat? Ook dan moet u zich houden aan het Verdrag betreffende werk in de visserijsector (Work in Fishing Convention, C188) van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO. Doet u dat niet? Dan kan de ILT uw schip aanhouden.

Vissers die vallen onder C188

Iedereen die een functie uitoefent aan boord van een schip dat valt onder C188, is een visser. Behalve:

  • loodsen;
  • marinepersoneel;
  • personen in dienst van een overheid;
  • aan wal gestationeerde personen die aan boord werkzaamheden verrichten;
  • visserijwaarnemers.


Lees verder over wie een visser is in artikel 1 van de Wet zeevarenden.

Vragen?

Stuur een e-mail naar visserij@ilent.nl. Of bel 088 489 0000, maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 en 16:00 uur.