Terugblik symposium Kracht en Tegenkracht: "We moeten elkaar scherp en alert houden"

Op 20 februari vond het symposium ‘Kracht en Tegenkracht’ plaats in het Auditorium van de Vrije Universiteit Amsterdam. Het symposium was georganiseerd door de Autoriteit Woningcorporaties (Aw) en de brancheorganisaties Aedes, de Nederlandse Vereniging Bestuurders Woningcorporaties (NVBW) en de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW).

Aanleiding voor het symposium is de Aw-publicatie ‘Kracht en Tegenkracht’, opgesteld door Marilieke Engbers. Volgens Aw-directeur Kees van Nieuwamerongen heeft dit rapport een gevoelige snaar geraakt. “We moeten allemaal bereid zijn om ons eigen denkkaders onder een vergrootglas te leggen. Daarbij moeten we elkaar scherp en alert houden.”

Het rapport is het resultaat van een zoektocht naar mogelijke risico’s bij langzittende bestuurders. Uit het onderzoek blijkt dat niet de zittingsduur bepalend is voor het risico maar de mate van tegenkracht uitgeoefend door de omgeving. Het rapport introduceert een nieuw woord: paradigmaverkleving.

Tijdens het symposium hebben ruim 250 betrokkenen in de corporatiesector ervaren wat er gebeurt als bestuurders en commissarissen verkleefd zijn aan hun overtuigingen. En wat als ze hun aannames niet delen of onderzoeken. Het is nodig om elkaar te zeggen waar we het moeilijk hebben, in plaats van te zeggen dat het goed gaat!

De Aw ziet deze bijeenkomst als een startpunt en wil de dialoog met alle betrokkenen voortzetten. Om met elkaar verder te komen is een kwetsbare opstelling en een open houding naar elkaar nodig. De Aw nodigt in elk geval iedereen uit om overtuigingen over toezicht van Aw met Aw te delen en daar de dialoog over aan te gaan.

Lees de sfeerimpressie van deze bijeenkomst.