Een vrijstaand huis met zonnepanelen.

Zonnepanelen niet op asbesthoudende daken aanbrengen

Het plaatsen van zonnepanelen op asbesthoudende daken brengt risico's voor de gezondheid en financiële risico's met zich mee. Ook is het een overtreding van het Productenbesluit die straf­rechtelijk vervolgd kan worden. 

Technische installatiebedrijven leveren en plaatsen steeds meer zonnepanelen. Een goede zaak, want daardoor nemen de energie­kosten voor de gebruiker af. Het is goed voor de economie, het milieu wordt gespaard en het gebruik van fossiele brandstoffen neemt af. De Inspectie Leefomgeving en Transpon heeft geconstateerd dat zonnepanelen soms op asbesthoudende daken worden gemonteerd. Daarvoor zijn dan bevestigingspunten op of door het bestaande asbesthoudende dak aangebracht. Dit lijkt een bijverschijnsel te zijn van het succes van zonnepanelen. 

Gezondheidsrisico

Wie zonnepanelen op asbesthoudende daken monteen loopt een fors gezondheidsrisico. Hetzelfde geldt voor de gebruikers van het gebouw. Door het inademen van asbestvezels kunnen op termijn gezondheidsklachten en levensbedreigende ziekten ontstaan. Opdrachtgevers kunnen voor hoge kosten geplaatst worden. Bedrijven die op deze wijze zonnepanelen plaatsen kunnen ook nog eens bestuursrechtelijke en strafrechtelijke maatregelen tegemoet zien. 

Als de ruimte onder het dak met asbest verontreinigd is moet deze worden afgesloten. Als de ruimte in gebruik moet blijven moet een SC 540 gecertificeerd asbestinventarisatiebureau eerst een inventarisa­tierappon opstellen. Daarna moet een SC 530 gecertificeerd asbest­verwijderingsbedrijf de ruimte schoonmaken. 

Kostenpost

Los van de gezondheidsrisico's betekenen al deze werkzaamheden een forse extra kostenpost voor de eigenaar van het gebouw. Ook kan het zo zijn dat hij een ontvangen subsidie moet terugbetalen of dat hij geen gebruik kan maken van de MIA/Vamil-investeringsregeling. 

Overtreding Productenbesluit asbest

Het is verboden asbesthoudende producten te bewerken. Dat ligt vast in anikel 4 van het Productenbesluit Asbest. Nu heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport geconstateerd dat zonnepanelen soms op asbesthoudende daken worden gemonteerd. Daarvoor zijn dan bevestigingspunten op of door het bestaande asbesthoudende dak aangebracht. De Inspectie Leefomgeving en Transport zal zo nodig in samenwerking met de Inspectie SZW bestuursrechtelijk en strafrech­telijk optreden tegen personen en/of bedrijven die artikel 4 van het Productenbesluit asbest overtreden. Hierdoor kunnen de kosten voor de gebouweigenaar maar mogelijk ook voor de installateurs nog verder oplopen.