“Door positieve ervaringen op de werkvloer krijgen collega’s met een beperking meer regie op hun toekomst.”

Verhalen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is een groeiende organisatie. Met ruim 1.400 medewerkers zet de inspectie zich in voor een divers personeelsbestand. Onderdeel van deze diversiteit en inclusie is dat de ILT ruimte biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat zijn mensen met een sociale, lichamelijke of psychische beperking. Eric van der Weg is teamleider Ondersteunde Dienstverlening bij de ILT. Zijn afdeling biedt administratieve ondersteuning aan inspecteurs, vergunningverleners en helpt bij het verwerken van transportmeldingen. Onlangs verwelkomt hij Claire in zijn team. Claire heeft een lichte vorm van autisme. Claire en Eric vertellen hoe waardevol het is dat de ILT deze groep mensen kansen op de arbeidsmarkt biedt.  

Claire Vanderkelen en Eric van der Weg
Beeld: ©ILT

Claire: “Ik ben medewerker verwerken en behandelen. In deze functie behandel ik de dossiers van bedrijven die een aanvraag doen om afval te vervoeren. Onze afdeling heet EVOA. Die afkorting staat voor Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen. Ik heb hier geleerd om met verschillende computerprogramma’s te werken. Ook leer ik momenteel alle processtappen die je moet doorlopen om deze aanvragen van bedrijven te verwerken.”

Sociale veiligheid

Eric: “Als teamleider is het mijn doel om mensen een werkplek te bieden waar zij volledig tot hun recht komen. En dat moet een sociaal veilige omgeving zijn; een plek waar zij zich gehoord en gezien voelen. Waar zij zich kwetsbaar op durven te stellen. Als leidinggevende moet je talenten van medewerkers kunnen herkennen. En dat doe je door te kijken naar de kernkwaliteiten van medewerkers. En niet door je te focussen op iemands beperkingen. Iedereen heeft talenten, alleen soms gebruikt iemand die talenten nog niet optimaal.”

Claire Vanderkelen
Beeld: ©ILT

Goede match

Volgens Claire heeft zij, samen met haar jobcoach, intensief gezocht om een nieuwe baan te vinden. “Via mijn jobcoach heb ik gesolliciteerd bij de ILT. Ik vind het fijn om bij een grote organisatie te werken. Je hebt daar veel mogelijkheden om je te ontwikkelen. Ook vind ik het belangrijk om afwisselende taken te hebben. Bij de ILT heb ik dat allemaal gevonden. Via een online leerportaal kan ik cursussen volgen. Ik werk in een leuk team, waar iedereen elkaar steunt. Voor vragen en advies kan ik altijd bij mijn directe collega’s terecht.”   

Persoonlijke groei  

Eric: “Mensen met uiteenlopende achtergronden zijn een verrijking voor elk team. Zeker voor werknemers die langere tijd in dienst zijn, vormen vernieuwende inzichten een eyeopener. Voor mensen met een beperking draagt dit werk bij aan hun persoonlijke groei. Door positieve ervaringen op de werkvloer krijgen mensen met een beperking meer regie op hun toekomst. Deze mensen kunnen vaak zoveel meer dan zij zelf denken. Als teamleider ben ik er voor hen, ook als het een dag minder goed gaat. Je moet mensen laten groeien in hun eigen tempo. En op de manier die bij hun past; het is niet verboden om fouten te maken. Het allermooiste vind ik om deze mensen uiteindelijk te zien groeien en opbloeien. Dat je ze zelfvertrouwen ziet krijgen en zich daarna verder ziet ontwikkelen.”

Claire Vanderkelen en Eric van der Weg
Beeld: ©ILT

Stip op de horizon

Claire: “Ik zou mensen zeker aanraden om bij de ILT te komen werken. Daar kun je veel leren. Door de vele verschillende afdelingen heb je de kans om een functie te vinden die bij je past. Mijn wens is dan ook om mezelf verder te ontwikkelen binnen deze organisatie.” Eric voegt daaraan toe: “Ik hoop dat we, binnen de ILT, nog meer collega’s  zoals Claire een kans kunnen geven. Het is daarbij belangrijk om van meet af aan de juiste begeleiding te bieden. Je moet met deze mensen een vertrouwensband opbouwen. En dat doe je door echt contact te maken.” Volgens Eric zou het geweldig zijn als alle ministeries hun samenwerking op het gebied van diversiteit naar een nog hoger plan zouden tillen. “Ik nodig andere ministeries dan ook van harte uit om een kijkje bij ons in de keuken te komen nemen.”

Wil je meer verhalen van onze collega’s lezen over diversiteit op de werkvloer? Lees dan hier het verhaal van HRM-collega’s Natascha en Filiz, van Agata, die met een Wajong-regeling bij de ILT aan de slag ging. Of van Ben en Gideon die bij de opsporingsdienst werken.