“Mijn grootste uitdaging is incidenten tot op de bodem uitzoeken.”
Verhalen
In de zomer van 2020 is Rick Stigter toe aan een nieuwe uitdaging op werkgebied. Na zijn studie elektrotechniek is hij enkele jaren werkzaam in een technische functie bij ProRail. Op de website Werkenvoornederland.nl ziet hij de vacature van inspecteur rail bij de ILT. Rick solliciteert direct. Door de coronacrisis volgen er enkele digitale sollicitatiegesprekken. Ook spreekt Rick met een aantal ervaren ILT-inspecteurs op een rangeerterrein. De inspecteurs vertellen inspirerend over hun vak en beantwoorden alle vragen. Dat gesprek trekt Rick definitief over de streep; in november 2020 start hij als inspecteur. Waarom kiest Rick juist voor de ILT? En hoe leert hij in coronatijd een vak dat zich normaal gesproken grotendeels buiten de muren van het kantoor afspeelt?
”Ik heb voor de ILT gekozen, omdat het een werkgever is met veel kansen en mogelijkheden."

Rick: “In mijn functie als inspecteur rail houd ik toezicht op alles wat te maken heeft met het spoor, inclusief de treinen. Zo voeren wij technische controles uit op treinstellen. Verder houden wij als inspecteurs audits bij spoorwegbedrijven, om te kijken of zij de regels naleven. Wat ik in de opleidende fase van mijn werk tot nu toe erg interessant vind, is dat ik mij op hele uiteenlopende vlakken kan ontwikkelen. Dat gaat dan niet alleen om de technische kant van het vak. Ook ontwikkel ik mij op persoonlijk vlak door het volgen van cursussen bijvoorbeeld over effectief communiceren. De inspecteurs die mij opleiden geven mij praktijkcasussen. Bijvoorbeeld over ongevallen op het spoor. Ik analyseer zulke casussen en kijk of de betrokken partijen de wet- en regelgeving hebben nageleefd.”
Bruikbare kennis in pacht
“Ik wil bijdragen aan een veiliger spoor. En dat kun je doen door met een onafhankelijke bril naar het totaalplaatje van een incident te kijken. Door goede analyses wil ik meehelpen om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. Dat maakt het werken bij de ILT zo interessant. Ik heb bij ProRail veel kennis en ervaring opgedaan die ik als inspecteur goed kan benutten. Neem bijvoorbeeld mijn brede kennis van elektrische systemen op het spoor. Maar de grootste uitdaging voor mij is om incidenten tot op de bodem te onderzoeken.”

Legio kansen dankzij veelzijdigheid
“Ik heb voor de ILT gekozen, omdat het een werkgever is met veel kansen en mogelijkheden. Het leuke van de ILT is de diversiteit aan sectoren waar zij toezicht op houdt. Hier zie ik nou echt de ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden die ik in een baan zoek. In de andere sectoren van de ILT, zoals luchtvaart en scheepvaart, hebben mijn collega’s ook allemaal met het aspect techniek te maken. Regelmatig maken inspecteurs de overstap naar een andere sector.”
Coronacrisis vergt creatief inwerkproces
“Mijn collega’s hebben mijn inwerkprogramma ondanks de coronacrisis creatief in elkaar gezet. Toen ik in november begon, kon ik 2 keer per week naar buiten om te inspecteren. Daarbij lag de focus op het goederenvervoer en ik heb materieelkennis opgedaan. Ook weet ik hoe ik de wet- en regelgeving moet toepassen op bepaalde casussen. Ik word ingezet om 1 tot 2 keer per week binnen kantooruren piketdiensten te draaien. De incidenten die binnenkomen behandel en onderzoek ik met de collega’s die op dat moment ook piketdienst hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan meldingen van incidenten bij overwegen. Verder volg ik e-learnings en digitale opleidingen. Ik wissel regelmatig kennis uit met de andere collega’s die in opleiding zijn.”
Persoonlijke uitdagingen
“Waar ik op dit moment de grootste uitdaging zie, is om mijn vakkennis te verbreden. Een deelgebied waarop ik mijn kennis expliciet hoop te kunnen verstevigen is treinbeveiliging en de werking van seininstallaties. Op die manier wil ik echt een goede inspecteur worden. Een inspecteur die kennis heeft van alle denkbare aspecten op het spoor. En die de wet- en regelgeving daar naadloos op toe kan passen. De komende tijd wil ik de basis gedegen in de vingers krijgen. Mijn grootste ambitie is om te kunnen blijven doen wat ik echt leuk vind: bezig zijn met techniek en het maken van bruikbare analyses.”