"Maatschappelijke betrokkenheid is mij met de paplepel ingegoten."

Verhalen

Berkan Özdemir is onlangs gestart als inspecteur Digitale- en bedrijfsinspecties in het wegvervoer. Zijn werk bestaat voornamelijk uit het inspecteren bij transportondernemingen. Als scholier heeft Berkan al een bovengemiddelde interesse in het werkterrein van de publieke sector. Het leveren van maatschappelijke meerwaarde speelt daarin voor hem een belangrijke rol. In zijn studententijd werkt hij parttime als logistiek medewerker bij een groothandel waar hij te maken heeft met vrachtwagenchauffeurs en hun planners. ‘’De transportwereld is zeer dynamisch en wij zijn allemaal afhankelijk van goederen in ons dagelijkse leven.”

Portretfoto van Berkan Özdemir inspecteur Digitale- en bedrijfsinspecties in het wegvervoer
Beeld: ©ILT
“Maatschappelijke betrokkenheid is mij met de paplepel ingegoten.”

Berkan: “Mijn voornaamste interesse ligt op het gebied van veiligheidsvraagstukken. Van binnenuit voel ik de drang om mensen te stimuleren, om zich bewust te zijn van hun gedrag ten aanzien van veiligheid. Ik heb dan ook de hbo-opleiding Integrale Veiligheidskunde gedaan. Vervolgens heb ik een master gehaald in Bestuurskunde, met als specialisatie Safety & Security. Tijdens die studie kreeg ik veel theorie over veiligheid en hoe handhaving en orde zich uit in een democratische samenleving. Ik realiseerde mij toen dat ik dat stukje handhaving graag wilde ervaren in de praktijk. Voor mij was het 1 plus 1 is 2 toen ik deze vacature zag voorbijkomen op werkenvoornederland.nl. Iets toevoegen aan de maatschappij en het helpen van anderen is iets wat ik vanuit mijn familie mee heb gekregen. Het merendeel van hen is werkzaam in de publieke sector.”  

Nieuwsgierig en sociaal vaardig

Volgens Berkan moet een inspecteur analytisch zijn, geen tunnelvisie hebben en over goede sociale vaardigheden beschikken. “Nieuwsgierigheid is een belangrijke competentie in dit vak. Als je doorvraagt en iets verder zoekt dan je neus lang is, krijg je een veel completer beeld van de situatie van een ondernemer. Met goede sociale vaardigheden kun je er uiteindelijk voor zorgen dat die ondernemer jou vertrouwt. Op basis van wederzijds vertrouwen kun je hem of haar motiveren in de juiste richting. Door gerichte vragen te stellen, kun je mensen aanzetten tot een stukje zelfreflectie. Behalve veiligheid en transport vond ik rechten ook altijd al heel interessant. In mijn huidige werk heb ik veel te maken met wet- en regelgeving. Daar ligt de basis van het werk. Het is dan fijn als je daar affiniteit mee hebt.”

Berkan Özdemir inspecteur Digitale- en bedrijfsinspecties in het wegvervoer, staat in een grasveld naast een woonwijk.
Beeld: ©ILT
“Nieuwsgierigheid is een belangrijke competentie in dit vak. Als je doorvraagt en iets verder zoekt dan je neus lang is, krijg je een veel completer beeld van de situatie van een ondernemer”

Innovaties inspireren

Berkan merkt dat zijn team grote slagen maakt in het digitaliseren van het toezicht. “Door moderne systemen krijgen wij een completer beeld van de vervoersmarkt. En daarmee kun je je inspecteurs effectiever inzetten. Het blijft echter mensenwerk om resultaten te beoordelen. Bovendien kun je tijdens een fysieke inspectie bij een onderneming veel meer zien, dan dat je digitaal ziet. Het recht in de ogen van ondernemers kijken blijft belangrijk. De kunst is en blijft om je inzet optimaal te benutten. Een bedrijf dat een 8 scoort, hoeft niet dezelfde intensieve behandeling te krijgen als een bedrijf dat een zware onvoldoende scoort. Belangrijk aspect van risicogestuurd toezicht is monitoring. Het is van groot belang dat inspecteurs die op de weg en inspecteurs die bij ondernemingen inspecteren relevante informatie blijven delen.”

Genoeg uitdagingen

Berkan krijgt veel energie van nieuwe dingen leren en ontdekken. “Ik vind het mooi om met collega’s samen te werken op het gebied van nieuwe ontwikkelingen. Om nog efficiënter en effectiever te worden met nieuwe methodes. Ik wil ondernemers ertoe bewegen dat zij hun maatschappelijke verantwoordelijkheid pakken. Dat is waar ik het voor doe. Dat is het mooiste aan dit werk. Het liefst wil je de ondernemer zover krijgen dat het vanuit hem of haar zelf komt. Door een goed gesprek waarin je iemand een spiegel voorhoudt, bereik je meer effect dan iemand een boete geven en dan de deur achter je dicht doen. Ik hoop dat ik door mijn werk bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) het effect van ons toezicht nog verder kan verbeteren. Dat hoop ik te realiseren door bij te dragen aan verdere innovaties en door nog intensiever samen te werken met alle betrokken partijen.” 

Ook een carrière bij de ILT? Er staat momenteel een vacature open voor inspecteur digitale en bedrijfsinspecties. Of bekijk het vacatureoverzicht op werkenvoornederland.nl.