Inspecteur gevaarlijke stoffen Ton Schennink bezoekt corona testlocaties door heel Nederland

Verhalen

Inspecteur Ton Schennink heeft dertig jaar ervaring in het vervoer van gevaarlijke stoffen: hij bezoekt afgelopen maanden samen met collega’s tientallen corona testlocaties in ons hele land. Ze controleren op het veilig verpakken en vervoeren van corona-testmonsters en mogelijk besmettelijk (infectieus)afval. De keel- en neusmonsters gaan naar laboratoria, het afval (gebruikte wattenstaafjes, mondkapjes en handschoenen) naar ziekenhuisafvalverwerker Zavin. Uit de (her)inspecties blijken vooral commerciële testlocaties de regels voor het veilig verpakken en vervoeren niet altijd goed te kennen, alhoewel hier wel verbeteringen zijn.

“Het geeft mij voldoening het verschil te kunnen maken.”

Portretfoto van Ton Schennink.
Beeld: Arie Kievit

Wat is speciaal aan je werk in coronatijd?

“Regelmatig trof ik medewerkers bij de testlocaties die niets wisten over de wettelijke eisen voor het verpakken en vervoeren van de keel- en neusmonsters naar laboratoria en het (mogelijk) besmettelijk afval naar de afvalverwerker” laat Ton weten. “Ik ontmoet ondernemers die eerder werkten in de evenementen- of reisbranche en nu een testlocatie runnen. Ze wisten eenvoudigweg niets van de eisen waaraan zij moeten voldoen. Dan vind ik het prettig om deze mensen goed te informeren: wijzen op het besmettingsgevaar en de wettelijke regels die opgesomd staan op de website van de ILT. Bij deze inspecties trof ik altijd mensen die blij waren met de aangereikte en noodzakelijke verbeterpunten. Het geeft mij voldoening om op deze manier het verschil te kunnen maken.” 

Ton Schennink staat bij een container met corona-afval.
Beeld: Arie Kievit

Wat is leuk aan je werk bij de ILT?

“Ik ben een buitenmens. Als inspecteur ben ik gewend om zelfstandig te werken. Geen dag is hetzelfde: normaliter kom ik tijdens inspecties bij verschillende bedrijven en instanties over de vloer. Ook heb ik contact met andere organisaties, zoals de politie of Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Tot slot werk ik ook regelmatig samen met de ILT-collega’s aan wegcontroles en draai ik calamiteitendiensten.” 

Inspecteur Ton Schennink fotografeert een gele zak op een corona-testlocatie.
Beeld: Arie Kievit

Waar kijk je naar uit?

“In oktober ga ik met pensioen. Na 42 jaar bij de inspectie komt er tijd voor andere dingen. Ik heb mijn kennis en kunde aan nieuwe, jongere collega’s overgedragen. Iedere startende inspecteur gevaarlijke stoffen moet specifieke opleidingen volgen. Maar vooral moet een aankomend inspecteur zich realiseren dat het werk bij de ILT bijna iedere dag de mogelijkheid biedt om nieuwe dingen te ervaren en leren.”