"Cijfers zeggen niet alles, het verhaal erachter is veel belangrijker."

Verhalen

Eind 2020. Els Lammers start als business controller bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Daarvoor werkt Els 10 jaar binnen planning en control in de ouderenzorg; inhoudelijk een hele andere tak van sport. Ondanks het feit dat haar achtergrond niet volledig aan lijkt te sluiten, besluit Els toch te solliciteren. Na enkele fijne gesprekken treedt Els op 1 november 2020 in dienst. “De sector is dan misschien anders, maar de basisprincipes van een goede administratie voeren, het verantwoord omgaan met beschikbare middelen en weten wat je doelstellingen zijn gelden voor elke organisatie.”

Els Lammers
Beeld: ©ILT

Els: “Als controller ben je niet alleen adviseur voor de afdelingen en programma’s, ook adviseur voor onze directie (het IG-team met Inspecteur-generaal en directeuren). Samen met je collega-controllers ben je het financieel geweten van de organisatie. We kijken samen hoe we onze organisatiedoelstellingen kunnen realiseren. Als controller ben je de spil tussen de afdelingen en het management. Dat maakt dat je goed naar signalen moet luisteren, moet meedenken. En dat je op zoek moet gaan naar mogelijke oplossingen. Dat doe je altijd in gezamenlijkheid met afdelingshoofden en directeuren. Je zit als het ware op beide niveaus.”

Belangrijke competenties

Volgens Els zijn, naast cijfermatig inzicht, communicatieve vaardigheden en samenwerken hele belangrijke competenties als controller. “Het klinkt zo simpel, maar in een tijd waarin veel via het scherm gebeurt, bouw je op een hele andere manier een relatie op met je collega’s. Veel gebeurt per e-mail, je woordkeuze wordt veel belangrijker. Soms is gewoon je telefoon pakken en je collega bellen zoveel fijner, sneller en duidelijker. Een misverstand is snel ontstaan, maar vaak minder snel opgelost. Andere belangrijke vaardigheden zijn analytisch en onderzoekend vermogen. Het antwoord of de oplossing ligt soms niet voor het oprapen; je moet dan even doorzetten om de juiste mensen en/of gegevens te pakken te krijgen.
Daarnaast kan de aanschaf van bepaalde producten of diensten voor een afdeling heel belangrijk zijn. In het grote plaatje is dit echter niet altijd het geval. Die balans en wanneer je ‘ja’ en ‘nee’ zegt, vergt een kritische en realistische blik. Onderdeel van mijn werk is soms de blijde, of juist de vervelende boodschap brengen. Cijfers zeggen ook niet alles, het verhaal erachter is veel belangrijker. Als controller draag je bij aan het zichtbaar maken van het verhaal achter de cijfers.”

Dynamiek alom

“In mijn werk heb ik te maken met alle lagen uit de organisatie. Zo kan ik het ene moment een inspecteur aan de telefoon hebben, die een vraag heeft over een inkoop. Een half uur later heb ik overleg met onze Inspecteur-generaal. Die veelzijdigheid maakt het werk van controller heel leuk. Enerzijds ben je heel praktisch bezig. Anderzijds moet je snel kunnen schakelen naar een hoger abstractie niveau zonder alle details. Met de ene persoon bespreek je de grote puzzel, met de ander de losse stukjes van de puzzel.”

Brienenoordbrug Rotterdam

Veiligheid, vertrouwen en duurzaamheid

De functie van Els sluit goed aan bij de missie van de ILT. Deze bestaat uit de 3 kernwaarden veiligheid, vertrouwen en duurzaamheid. “Vooral vertrouwen is een aspect dat volgens mij een grote rol speelt binnen mijn functie. Een controller moet vertrouwen geven in de cijfers die hij presenteert. En het verhaal dat bij de cijfers hoort. Dat betekent consequent zijn in het beeld dat je schetst. Natuurlijk hebben ook wij te maken met externe factoren die het resultaat beïnvloeden, maar het is ook onze taak om zoveel mogelijk zicht te krijgen om de risico’s en kansen en dit mee te nemen in onze adviezen en prognoses.
Veiligheid en duurzaamheid zijn aspecten die we mee moeten nemen in onze adviezen richting de afdelingen en het IG-team. Zo zijn wij bijvoorbeeld bezig met het waarborgen van de veiligheid van onze inspecteurs tijdens hun werk. De middelen die daarvoor nodig zijn en de kosten die daarmee gemoeid gaan, daar komen wij in beeld.”  

Blik op de toekomst

“Wij houden ons nu bezig met het voorbereiden op de jaarplannen voor 2022 en 2023. Dat terwijl we nog met het werk van 2021 bezig zijn. In het eerste jaar is het voor mij vooral zaak om de organisatie te leren. En mij de planning & control-cyclus eigen te maken.
De komende jaren wil ik meer en meer mijn steentje gaan bijdragen aan de voorbereiding van de verschillende fases van de jaarcyclus. Bovenal wil ik samen met mijn team nog meer laten zien, dat wij een onmisbare schakel zijn binnen de organisatie.” 

Ook een carrière bij de ILT? Bekijk het vacatureoverzicht op werkenvoornederland.nl.