6 vragen aan Aycan Koçak, vergunningverlener bij de ILT

Verhalen

De 31-jarige Aycan Koçak werkt pas sinds 4 maanden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) als vergunningverlener Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA), maar weet nu al zeker dat deze baan hem op het lijf geschreven is. Na zijn studie bouwtechnisch bedrijfskunde deed hij, onder meer via zijn werk in de plasticindustrie en het veelvuldig lezen van vakliteratuur, veel materiaalkennis op. En die kennis komt hem nu meer dan goed van pas. Hij geeft ons een kijkje achter de schermen.

“In deze functie ben je maatschappelijk relevant én internationaal actief.”

Hoe ben jij bij de ILT terechtgekomen?

“Ik kende de ILT al omdat zij regelmatig in het nieuws komt. Toen ik de vacature voor vergunningverlener EVOA voorbij zag komen, was ik direct geïnteresseerd. Het leek mij een boeiende functie vanwege de maatschappelijk relevantie én het internationale speelveld. Nu ik hier enkele maanden werk, weet ik het zeker: deze functie past mij perfect!”

Wat houdt jouw functie in?

“Voor mij en mijn collega’s is de EVOA leidend. Hier staat precies welke stoffen vergunningsplichtig zijn wanneer zij internationaal vervoerd worden. Degene die de stoffen wil vervoeren, de aanvrager of kennisgever genoemd, moet de vergunning aanvragen. Wij controleren deze. Hierbij kijken we dus naar de EVOA en checken we gegevens als wie de stoffen vervoert, wat er precies wordt vervoerd, waar de stoffen naartoe gaan en wat er daar met de stoffen gedaan wordt. Pas als wij constateren dat alle documenten compleet zijn en kloppen, geven we akkoord.”

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

“De rode draad tijdens mijn werkdagen is dat ik continu de voortgang van mijn dossiers in de gaten houdt. Dit doe ik vanachter mijn laptop. Ik controleer alle documenten die de aanvrager indient en beoordeel of deze volledig zijn. Dit proces zie ik als een soort 3D-puzzel die ik steeds vanuit verschillende invalshoeken bekijk. Pas als alles op de juiste manier in elkaar schuift, geef ik akkoord. En ontbreekt er ergens informatie of roept bepaalde informatie vragen op? Dan benader ik de aanvrager. Zo kan de aanvrager zorgen voor een correct en volledig dossier op basis waarvan ik de vergunning kan verstrekken.”

Wat zijn voor jou de 3 leukste aspecten van je functie?

“Allereerst het feit dat iedere aanvraag anders is en je dus steeds maatwerk moet toepassen. Daarnaast krijg ik energie van de wetenschap dat mijn werk ertoe doet. De maatschappij en het milieu hebben er baat bij, in ons eigen land én daarbuiten. Tot slot waardeer ik het hechte contact met mijn collega’s. Allemaal hebben we onze eigen achtergrond en expertise. Die kennis delen we met elkaar; zo werken we samen toe naar een goed vergunningsverleningsproces. Dat er volop ruimte is om mee te denken over eventuele procesverbetering is de slagroom op de taart.”

Wat vraagt het van iemand om dit werk goed te kunnen doen?

“Dat je analytisch sterk moet zijn, staat als een paal boven water. Documenten lezen en analyseren is de kern van je functie. Daarnaast is het zaak dat je zowel zelfstandig als in teamverband kunt werken; beide aspecten komen namelijk ruimschoots aan bod. Dat goede communicatieve vaardigheden ook van belang zijn, mag duidelijk zijn. Bij onduidelijkheden of een onvolledig dossier is doorvragen essentieel; daar moet je dus goed in zijn en niet voor terugdeinzen.”

Waarom is werken als vergunningverlener bij de ILT een aanrader?

“Geen dossier is hetzelfde en dus is geen dag hetzelfde! Bovendien word je hier zeer goed opgevangen. Als nieuwe collega krijg je een ervaren vergunningverlener aangewezen als mentor. Deze neemt je in de beginperiode echt aan de hand. Zo leer je stapje voor stapje de organisatie én het werk goed kennen. En hoewel we momenteel allemaal vanuit huis werken, is de onderlinge sfeer goed. Iedereen staat hier klaar voor elkaar. Dus heb je een vraag of loop je ergens vast? Er is altijd een collega die met plezier helpt.”

Solliciteren?

Spreekt het verhaal van Aycan je aan? Er staat momenteel een vacature open op werkenvoornederland.nl voor startend vergunningverlener milieu.