Solliciteren vooral kwestie van lef

Verhalen

Augustus 2020. Renata Moutinho heeft tussen haar dagelijkse stroom aan telefoontjes door een teamleider aan de lijn. Tijdens dat gesprek vangt Renata op dat er in zijn team een functie vrijkomt. Renata voelt meteen dat deze baan die vrijkomt haar op haar lijf geschreven is. Ze werkt op dat moment 10 jaar lang met veel plezier als senior-medewerker op het Meld- en Informatiecentrum (MIC), nu het Klantcontactcentrum (KCC). Hoewel ze totaal niet rondkijkt naar andere banen twijfelt ze geen seconde en solliciteert. Na enkele fijne online sollicitatiegesprekken start Renata medio oktober in haar nieuwe functie als inspecteur geluid. Hoe ervaart Renata het maken van een carrièreswitch in coronatijd? En wat adviseert zij anderen die intern kansen zien?

“Stap uit je comfortzone. Dat verbreedt je horizon.”

Renata Moutinho
Renata Moutinho

“Deze functie leek mij zo uitdagend dat ik direct heb gesolliciteerd. Via WhatsApp video bellen heb ik mijn sollicitatiegesprekken gevoerd. Dat was eerst wel een beetje onwennig. In een persoonlijk gesprek heb je in mijn ogen een andere dynamiek. Een telefoonscherm is relatief klein. Je ziet minder non-verbale communicatie. Toch wende het snel; na enkele minuten voelde mijn sollicitatiegesprek al heel natuurlijk.”

Uitdaging boven comfort

“Het overstappen was spannend. Na 10 jaar op het MIC voelde mijn werkplek heel vertrouwd. In coronatijd heb je weinig fysiek contact met collega’s. Dan is het juist heel fijn om  te schakelen met mensen die je al lang en goed kent. Om juist nu de overstap te maken in coronatijd, terwijl je eigenlijk een hele leuke baan hebt is extra spannend. Je hebt nog geen ‘feeling’ met je nieuwe team omdat je hen van achter een scherm leert kennen. Gelukkig heb ik weinig moeite om me aan te passen aan nieuwe situaties. Het afscheid van mijn vorige afdeling ging met een online borrel. De teamleider van het MIC stond opeens voor mijn deur met een mand vol cadeau ’s. Ik heb nog veel contact met mijn vorige afdeling, dus voelt het afscheid niet als definitief.”

geluidscherm

Opgedane ervaring werpt zijn vruchten af

Renata kan haar eerdere werkervaring bij de ILT nu goed benutten: “De grote overeenkomst met mijn vorige functie is het waarborgen dat klanten op tijd goede antwoorden krijgen. Het verschil zit voornamelijk in de materie; voorheen had ik kennis van in totaal 176 onderwerpen. Dat zijn nu alleen meldingen en klachten specifiek op het gebied van geluidshinder. De materie is op het gebied van wet-en regelgeving complexer dan in mijn vorige functie. Eerst had ik globale kennis van veel uiteenlopende onderwerpen, nu ga ik met een select aantal vakgebieden meer de diepte in.
Iedereen op de afdeling is bereid om mij te helpen, om zaken toe te lichten. We hebben online trainingen om jezelf op professioneel gebied te ontwikkelen. Je kunt zelf namelijk bepalen wat en wanneer je iets volgt. 

Oprechte betrokkenheid

“Ik ben wederom terechtgekomen in een team vol hardwerkende mensen. Deze collega’s hebben echt hart voor zaken die op het gebied van luchtvaart spelen. Ze hebben oog voor de belangen van burgers als het gaat om geluidsoverlast. Ons team is onlangs uitgebreid en mede daardoor krijgen burgers sneller antwoord op hun vragen en meldingen.”

Wees niet bang voor een uitdaging

Renata heeft een aantal adviezen voor anderen die overwegen een nieuwe stap te zetten: “Je moet zelfstandig en ondernemend zijn. Wees niet bang voor een uitdaging. Het zijn vreemde tijden om over te stappen. Dus stel in sollicitatiegesprekken vragen die je normaal gesproken niet zou stellen. Bijvoorbeeld hoe benaderbaar de mensen uit het team zijn. In coronatijd moet je op de bonnefooi iemand bellen. Dat vergt wel iets van de zittende collega’s. Door gerichte vragen te stellen neem je je eigen zorgen weg. Als je een representatief beeld hebt van de teamdynamiek kun je voor jezelf de afweging maken of overstappen de juiste keuze is.”