Gepensioneerde collega blikt terug op glansrijke loopbaan

Verhalen

“Door mijn positieve grondhouding zag ik altijd carrièrekansen bij organisatieveranderingen”

Kees Hersbach

Najaar 2020. Kees Hersbach gaat na 41 dienstjaren bij de Inspectie Leefomgeving en Transport  met pensioen. Zijn loopbaan kenmerkt zich door veelzijdigheid. Zo begint Kees in 1979 als controleur bij de toenmalige Rijksverkeersinspectie. In de jaren daarna maakt Kees diverse carrièresprongen bij organisaties die uiteindelijk opgaan in de huidige ILT. Hij klimt op van inspecteur naar teamleider en programmamanager. De laatste periode is hij projectleider digitaal inspecteren. De vernieuwing van inspectiewerk is een rode draad in zijn loopbaan. Hoe ervaart Kees het om na zoveel jaren -uitgerekend in coronatijd- met pensioen te gaan? En hoe kijkt hij terug op zijn tijd bij de inspectie?

Terugblikken met een voldaan gevoel

“De vele mogelijkheden die de ILT biedt, heb ik altijd met beide handen aangegrepen. Van opleidingen volgen tot de mogelijkheid om stages te lopen. De ILT is een broedplaats voor talent.
De meest inspirerende projecten hadden te maken met digitaal inspecteren, zowel op overbelading als op rij- en rusttijden. Hierbij wordt het toezicht op de naleving volledig geautomatiseerd. Dat versterkt je informatiepositie enorm. En je hebt een pakkans van bijna 100%. Die ontwikkeling schept ook mogelijkheden voor gedragsbeïnvloeding. Op dat gebied valt in mijn optiek nog wel een wereld te winnen.”

Boodschap voor toekomstig inspecteurs

Op de vraag wat hij toekomstige inspecteurs adviseert antwoordt Kees: “Maak gebruik van de vele mogelijkheden die de ILT biedt. Soms lijkt inspectiewerk traditioneel van aard. Dat is naar mijn idee een misvatting. Het hele pallet van toezicht en handhaving is breder dan je richten op 1 object. De toekomst van het inspectiewerk ligt bij het koppelen van bestanden, het intelligent analyseren van data. En toezicht door middel van gedragsbeïnvloeding. Mijn advies is om ketenpartners nauw te betrekken bij de ontwikkeling van je toezicht. Je vergroot je invloed door je ketenpartners bewust te maken van hun omgeving. Zo kun je naleving verbeteren.” 

Thuiswerken was al de norm

In de laatste 8 maanden van zijn carrière bij de ILT werkt Kees al bijna volledig thuis. Dat heeft voor hem als voordeel dat het afscheid nemen gevoelsmatig minder rigoureus verloopt. Kees: “Door de coronamaatregelen was thuiswerken al maandenlang de norm. Het directe fysieke contact met collega’s was daardoor minimaal. Ik wende daardoor wel alvast aan het thuis zijn. Het gemis aan het regelmatige koffiemoment was gering. Dat had ook te maken met het feit dat ik sowieso al veel zelfstandig vanuit huis werkte aan de projecten digitaal inspecteren op overbelading en rij- en rusttijden. Voor die projecten moest ik al veel technisch complexe stukken tot me nemen; echt bureauwerk.

Kees Hersbach staat aan de zijkant van een parkeerplaats naast een inspectiebus. Een vrachtwagen wordt staande gehouden door een andere collega.

Afstandelijk afscheid

“Helaas heb ik op afstand, tijdens een online borrel, afscheid moeten nemen van mijn projectleden. Fysiek afscheid kon door de COVID-maatregelen per slot van rekening niet plaatsvinden. Van andere mensen met wie ik in het verleden intensief heb samengewerkt, heb ik überhaupt geen afscheid kunnen nemen. Het is jammer dat ik sommige collega’s slechts digitaal heb bedankt voor de samenwerking en de behaalde resultaten.” 

Ontwikkelingen bijhouden

Het bijhouden van technologische ontwikkelingen blijft een van mijn grootste hobby’s, ook nu ik met pensioen ben. De mogelijkheden die beschikbare data bieden om te innoveren fascineren mij ontzettend. Ook wandel ik graag lange afstanden. Dat is voor mij een goede manier om mijn gedachten te ordenen. Verder ben ik mij aan het oriënteren op de watersport. En ik wil een vaarbewijs gaan halen. Wellicht ga ik in de toekomst een klein bootje aanschaffen.”