Verhalen

Jarenlange ambitie wordt werkelijkheid

“Ik heb een bovengemiddelde belangstelling voor crisissituaties en veiligheidsvraagstukken.”

Door de coronacrisis zit Nederland afgelopen voorjaar middenin een ‘intelligente lockdown’. Ondertussen is Barend Pelgrim op zoek naar een nieuwe uitdaging op werkgebied. Op LinkedIn ziet hij een vacature voor de functie van senior-communicatieadviseur bij de ILT. Barend is razend enthousiast en solliciteert direct. Na een aantal video-gesprekken start hij medio juli. Door de COVID-maatregelen moet Barend zich online inwerken. Van achter een scherm leert hij zijn directe collega’s en de organisatie kennen. Wat intrigeert Barend zo aan het werkveld van de ILT? En in hoeverre zijn de verwachtingen werkelijkheid geworden?

Barend Pelgrim
©ILT
Barend Pelgrim

Veiligheidsdomein

“Mijn belangstelling voor deze baan komt voort uit mijn diepere wens om in het veiligheidsdomein te werken. Dat ambieer ik al vrij lang. Ik zocht dan ook heel gericht naar vacatures bij werkgevers als veiligheidsregio’s en de Politie. Ik heb een bovengemiddelde belangstelling voor crisissituaties en veiligheidsvraagstukken. Toen ik de vacature bij de ILT zag, heb ik meteen gereageerd. Hiervoor was ik interim-woordvoerder voor de gemeente Eindhoven. Daarvoor was ik 6 jaar werkzaam als bestuur-woordvoerder bij de Technische Universiteit Eindhoven.
Volgens Barend komen 2 aspecten uit voorgaande functies goed van pas toen hij startte: “Mijn antenne voor politiek bestuurlijke gevoeligheden. En bovenal het vermogen om hoofd- en bijzaken goed te kunnen onderscheiden. Als je langere tijd in een organisatie werkt moet je over reflectief vermogen blijven beschikken en authentiek blijven. Je moet er voor waken dat je werk niet als routine gaat aanvoelen.” 

Sprong in het diepe

Al op zijn eerste werkdag komt Barend terecht in een dynamische werkomgeving. Dat komt op dat moment vooral door de gevolgen van de coronacrisis voor de luchtvaart. Als meest tastbare voorbeeld noemt Barend de vouchers. “In het publieke debat ontstond een spanningsveld over het niet-terugbetalen van vliegtickets en tegelijkertijd de financiële stress bij de luchtvaartmaatschappijen. Daarin terechtkomen was meteen een sprong in het diepe. Je ziet dan dat hetgeen je in de media voorbij ziet komen, je werk bij de ILT gelijk raakt. Dat is wel heel gaaf. Mijn toegevoegde waarde als communicatieadviseur is dat ik interne collega’s help om uit hun vakjargon te stappen en ze aanzet om hun boodschap op een duidelijke manier voor het voetlicht te brengen. Verder probeer ik altijd kritisch te kijken naar onze eigen aanpak. Wat is ons doel en hoe willen wij in de buitenwereld gezien en gehoord worden? ”

Schiphol
©ILT

Flexibel in meerdere opzichten

Hoewel Barend het inwerken op afstand als een kwelling ervaart, vindt hij het contact met zijn collega’s  zeer prettig. “Netwerkproblemen waren in het begin erg vervelend. Ook het gemis aan menselijk contact bij het wegwijs worden in de organisatie vormden aanvankelijk een uitdaging. Toch ervaar ik de ILT als een plek waar echt ruimte is voor mensen die niet in hokjes denken. Vooral de diversiteit in professionele achtergronden bij de ILT is voor mij opzienbarend. Ik kom hier mensen tegen die een studie hebben gedaan, of een werkverleden hebben die je totaal niet verwacht bij de richting die ze binnen de ILT op zijn gegaan.”

Veelzijdiger en uitdagender dan sommigen denken

Barend is nog steeds heel blij met zijn keuze voor de ILT. “Deze organisatie staat open voor eigen inbreng van haar medewerkers. En dat is precies waar ik op hoopte toen ik hier ging solliciteren.” Als boodschap voor jonge mensen die twijfelen of zij bij de overheid willen werken zegt Barend: “Deze werkomgeving is dynamischer en veelzijdiger dan mensen soms denken. De ILT biedt medewerkers veel ruimte om hun eigen geluid te laten horen. Wat ik zelf heel belangrijk vind is dat ik door mijn werk een maatschappelijke meerwaarde heb. De ILT vervult op dat vlak een hele belangrijke rol. Ik heb het gevoel dat mensen die nu net van school komen ook veel belang hechten aan het verrichten van zinvol werk in maatschappelijk opzicht. In mijn optiek zit je bij de ILT dan echt op de juiste plek.”