1. Home
  2.   Actueel
  3. Vergissing treindienstleider oorzaak botsing treinen Maasvlakte

Vergissing treindienstleider oorzaak botsing treinen Maasvlakte

Nieuwsbericht | 01-03-2013

De frontale botsing tussen twee goederentreinen van HGK en RFF op de Maasvlakte op 13 april 2012 is veroorzaakt doordat de treindienstleider per ongeluk op hetzelfde spoor twee treinen toeliet die in tegengestelde richting reden. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) stelt dit in het rapport Botsing van twee goederentreinen op de Maasvlakte.

Deze fout kon gebeuren doordat ProRail de veiligheid van het treindienstleidingsproces in dit gebied onvoldoende had geborgd. In dit gebied werden de wissels lokaal bediend en stonden niet overal seinen. Het veiligheidszorgsysteem van ProRail schoot hierin tekort. ProRail heeft inmiddels maatregelen genomen om dergelijke incidenten te voorkomen. Het treindienstleidingsproces is verbeterd en dit jaar wordt het niet-centraal bediend gebied op de Maasvlakte opgenomen in het centrale beveiligingssysteem. Hiermee heeft de spoorbeheerder adequaat gereageerd op de geconstateerde overtreding.

Door de vergissing van de treindienstleider werd kans op een botsing aanmerkelijk groter. De gevolgen van de botsing werden groter doordat de machinist van de goederentrein van HGK (heet nu RheinCargo) , gezien de plaatselijke omstandigheden (beperkt uitzicht) met een te hoge snelheid reed waardoor de trein niet op tijd tot stilstand kon worden gebracht om een aanrijding te voorkomen. Daarmee overtrad hij de spoorwetgeving die voorschrijft dat de snelheid van een trein altijd zodanig moet zijn dat de trein binnen de afstand tot een obstakel tot stilstand kan worden gebracht. De ILT zal in 2013 bij RheinCargo een controle uitvoeren op de werking van het veiligheidszorgsysteem.

De goederentrein van RRF was onderweg van de ECT Deltaterminal naar het emplacement Maasvlakte West. De goederentrein van HGK reed de omgekeerde route. Beide machinisten kregen toestemming van de treindienstleider Maasvlakte van ProRail om hetzelfde spoor op hetzelfde moment in tegengestelde richting te berijden. De botsing deed zich voor bij het viaduct van de N15. Door dit viaduct is de zichtafstand voor de machinist op deze plek in beide richtingen zeer beperkt. Het beperkte zicht had voor machinisten aanleiding moeten zijn om met een lagere snelheid te rijden, zoals de RFF-trein deed.

De botsing veroorzaakte, mede door de hoge snelheid van de HGK-trein, veel schade aan de locomotieven, wagons, lading en spoorweginfrastructuur. Door de gevolgen van de botsing was de spooraansluiting naar de ECT Deltaterminal enkele dagen geblokkeerd.

Meer informatie