Oproep ILT: laat systeemkaart boordcomputer taxi tijdig vervangen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) roept taxiondernemers op om tijdig de huidige G2-systeemkaart van de boordcomputer taxi (BCT) te laten vervangen door de nieuwe G3-systeemkaart. Dit omdat de G2-systeemkaart vanaf 21 maart 2023 niet meer werkt, waardoor de BCT ook niet meer werkt.

Taxi, BCT-kaart G3

De taxiondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor het tijdig laten vervangen van de systeemkaart en een goed werkende BCT. Taxi’s die geen G3-systeemkaart in de BCT hebben, mogen vanaf 21 maart 2023 niet rijden totdat de oude G2-systeemkaart is vervangen.

Verplichte registratie

Voor een goede registratie van ritgegevens en de arbeids- en rusttijden zijn alle taxi’s in Nederland verplicht voorzien van een Boordcomputer Taxi (BCT). De taxichauffeur gebruikt tijdens taxiwerkzaamheden een persoonsgebonden chauffeurskaart in de BCT voor de registratie van ritgegevens en arbeids- en rusttijden. In elke BCT zit een systeemkaart die de boordcomputer identificeert en deze in staat stelt om gegevens te ondertekenen. Voor de ILT is de BCT een belangrijk instrument bij haar toezicht en handhaving. De inspectie controleert tijdens weginspecties, bedrijfsinspecties en digitale inspecties onder andere op de aanwezigheid en het gebruik van een BCT.

Veilig taxivervoer

Veilig vervoer per taxi is belangrijk, daarom heeft de overheid wet- en regelgeving voor taxivervoer opgesteld. De regels zijn ter verbetering van de arbeidsomstandigheden van taxichauffeurs en voor het tegengaan van oneerlijke concurrentie. De ILT ziet erop toe dat ondernemers en chauffeurs in de taxibranche de regels naleven.