ROC-vergunninghouder onder verscherpt toezicht na vluchten met waterstofdrone

Eind oktober zijn er in Noord Nederland illegale vluchten uitgevoerd met een waterstofdrone. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) werd hier pas achteraf over geïnformeerd met onvolledige en –naar later bleek- deels onjuiste informatie. De vluchten zijn uitgevoerd met een niet gekeurde waterstofdrone in onder andere de CTR van het militaire luchtvaartgebied De Kooy, de no-fly Zone van Texel en in de Eemshaven. Tijdens een aantal vluchten werden ook pakketjes afgeworpen, terwijl ook dat verboden is. Om deze redenen stelt de ILT de betrokken vergunninghouder onder verscherpt toezicht.

Foto ter illustratie

Verscherpt toezicht

Dit betekent dat het bedrijf nu alle vluchten vooraf bij de ILT moet melden, ook als ze volgens de ROC-vergunning en het operationele handboek deze vluchten mogen uitvoeren. Het verscherpt toezicht blijft van kracht na de omzetting van de ROC-vergunning naar Europese regelgeving en duurt minimaal een half jaar.