ILT treedt op tegen webshop in chemicaliën: zendingen verkeerd verpakt, kennis over gevaarlijke stoffen ontbreekt

Na klachten over postpakketten met gevaarlijke stoffen bezoekt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) deze week een webshop in chemicaliën in Noord-Holland. Snel wordt duidelijk dat het bedrijf veel niet op orde heeft: gevaarlijke stoffen worden niet correct verpakt en etiketten op de pakketten ontbreken. Zodoende weet de vervoerder niet welke stoffen voor vervoer aangeboden worden. Van verschillende gevaarlijke stoffen krijgt de vervoerder bovendien te horen dat het om gelimiteerde hoeveelheden gaat, terwijl grote eenheden worden aangeboden. Zelfs de categorie met zeer gevaarlijke stoffen, zoals Di-ethylether, wordt op die manier verstuurd.

Plastic tankjes voor chemische vloeistoffen.

Het bedrijf blijkt verder geen verplichte veiligheidsadviseur te hebben en het personeel beschikt niet over vereiste opleidingen op het gebied van het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg. De pakketten die tijdens de inspectie zijn aangetroffen, zijn door de inspecteurs tegengehouden voor verzending. Tegen het bedrijf wordt proces-verbaal opgemaakt en met een last onder dwangsom (LOD) dwingt de ILT af dat aan alle voorwaarden wordt voldaan voordat ze weer aan het werk kunnen.

Ook leverancier in de fout

Tijdens de inspectie kwam een leverancier van de webshop gevaarlijke stoffen afleveren. Ook die heeft verschillende zaken niet op orde waardoor de veiligheid in het geding is. Er werden bulkcontainers en drums van 1000 en 200 liter met brandbare vloeistoffen aangeleverd zonder de verplichte oranje borden die duiden op de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen in de vrachtwagen. Verder waren verplichte schriftelijke instructies afwezig, ontbraken brandblussers en beschikte de chauffeur niet over noodzakelijke veiligheidsuitrusting. Ook dit bedrijf blijkt te werken zonder veiligheidsadviseur. Net als de webshop krijgt dit bedrijf een proces-verbaal en een LOD van de ILT opgelegd. Alle fouten moeten hersteld worden voordat ze hun werkzaamheden voortzetten.