Nieuwe COVID-19 regels voor internationale personenvervoer uit (zeer-) hoogrisicogebieden

Vanaf 1 juni treedt de wijziging in de Wet publieke gezondheid (zie: art.58P - Bedrijfsmatig personenvervoer) in werking. In combinatie met de Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19, worden in deze wetswijziging onder andere de quarantaineplicht, de verplichte quarantaineverklaring en de verplichte negatieve testuitslag in het internationale personenvervoer geregeld. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is aangewezen als toezichthouder als het gaat om het toezicht op de vervoersondernemingen (luchtvaart, spoor, water en weg) en niet als het gaat om de passagiers. 

Vliegveld Groningen Eelde - inchecken
Beeld: Tineke Dijkstra

Passagiers die vanuit (zeer-) hoogrisicolanden Nederland willen inreizen, moeten beschikken over de verplichte negatieve testuitslag en de verklaring waarin de reiziger aangeeft in quarantaine te zullen gaan (quarantaineverklaring). De vervoerder is verplicht dit te controleren; de ILT ziet er op toe dat de vervoerders zich houden aan de verplichting om alleen passagiers te vervoeren die in bezit zijn van een negatieve test- en een quarantaineverklaring.

Vervoersondernemingen die vragen hebben over het toezicht kunnen contact opnemen met de ILT via het contactformulier op de website of via 088 – 489 00 00.

Algemene informatie over de wetswijziging en de daarin opgenomen regels, vindt u op https://rijksoverheid.nl/quarantaineplicht. U kunt ook bellen naar 0800-1351. De actuele lijst van (zeer-) hoogrisicolanden en -gebieden vindt u op https://reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl/