ILT haalt gevaarlijke huismerktoners van de markt

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een inspectie uitgevoerd op toners van verschillende huismerken. Deze toners worden gebruikt in laserprinters. Bij 5 huismerktoners van 2 bedrijven werd een te hoge concentratie gevaarlijke stoffen aangetroffen. De aanbieders hebben deze huismerktoners inmiddels van de markt gehaald en mogen deze toners niet meer verkopen. De toners die ze nog in voorraad hadden, zijn retour naar de producent of een erkend verwerker gegaan. De kosten hiervoor zijn voor rekening van de aanbieders. 

cartridge

In totaal testte de ILT 35 huismerktoners die door 7 bedrijven op de Nederlandse markt werden  aangeboden. Het bleek dat 4 van die huismerken een te hoge concentratie bevatten van de verboden stof bromide (een vlamvertrager). Daarnaast trof de inspectie bij 1 huismerktoner de verboden stof lood aan.

In elektrische en elektronische apparatuur kunnen stoffen zitten die gevaarlijk zijn voor mens en milieu. Fabrikanten, importeurs en distributeurs dienen ervoor te zorgen dat hun producten deze gevaarlijke stoffen niet bevatten en/of de toegestane maximale concentratie van deze stoffen niet overschrijden.

Rol ILT

De bestaande regelgeving heeft als doel het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur te beperken. Het toezicht van de ILT is gericht op het verminderen van gevaarlijke en (zeer) zorgwekkende stoffen. De Nederlandse regels hiervoor staan in de Regeling gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur (Rgseea). Deze Nederlandse regeling is gebaseerd op de Europese richtlijn 2011/65/EU, Restriction of the use of certain Hazardous Substances (RoHS).

Aan dit toezicht geeft de ILT op verschillende manieren invulling, zoals:

  • Eigen controles bij bedrijven die elektr(on)ische apparatuur op de markt brengen.
  • Samenwerking met de Douane, waarbij producten bij invoer worden geselecteerd en geanalyseerd.