Doorzoeking na verdenking van illegale export naar Afrika en Azië

Dinsdag 20 augustus zijn twee woningen doorzocht en zijn gegevens gevorderd bij een bedrijf in Venlo. Dat gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek waarin een man wordt verdacht van het illegaal exporteren van ongeveer 12 miljoen kilo afval, waaronder PVC, naar landen in Afrika en Azië. Daarnaast is de verdenking dat het verdiende geld is witgewassen. Het onderzoek is verricht door de Inlichtingen en Opsporingsdienst (IOD) van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) onder leiding van het Functioneel Parket van het OM.

Algemene inspectiefoto

Geen vergunning
Tijdens de doorzoeking is onder meer de bedrijfsadministratie in beslag genomen. Verder is beslag gelegd op enkele tienduizenden euro’s en verschillende waardevolle goederen zoals dure horloges. De zaak is aan het rollen gebracht na een melding bij de ILT. De verdachte bleek nog nooit een vergunning te hebben aangevraagd voor de export van afval.


Vergunning bij export noodzakelijk
Bij illegale export van afval is er geen zicht op de juiste verwerking. Dit kan schadelijk zijn voor mens en milieu en is daarom strafbaar. Voor het exporteren van afval moet een vergunning (kennisgeving) worden aangevraagd bij de ILT. Op die manier is er duidelijkheid over de bestemming van het afval, is het ontvangende land hiervan op de hoogte en kan het op een goede manier worden verwerkt. PVC kan bijvoorbeeld niet ongecontroleerd verbrand worden omdat er  giftige gassen vrijkomen. Mede daarom is de export van bepaald afval naar specifieke landen (vooral niet-OESO landen) verboden.