ILT test: drie lanceerstandaarden vuurpijlen stabiel

Voor het veilig afschieten van vuurpijlen met Oud en Nieuw zijn voor consumenten in ieder geval drie stabiele lanceerstandaarden geschikt. Het gaat hierbij om standaarden (één van Vulcan en twee van Lesli) die getest zijn door Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Staatssecretaris Van Veldhoven (IenW) informeert hierover vandaag de Tweede Kamer.

Lanceerstandaarden moeten vuurpijlen vanaf een verharde, dan wel onverharde ondergrond stabiel en verticaal de lucht inschieten. De standaarden moeten ook vaker dan één keer gebruikt kunnen worden.

Eerder kwamen geen deugdelijke lanceerstandaarden uit de testen van het NFI en de inspectie. Aan een oproep aan vuurwerkimporteurs om andere en/of aangepaste lanceerstandaarden in te dienen werd gehoor gegeven. Met als resultaat dat importeurs nu drie lanceerstandaarden kunnen aanbieden aan vuurwerkverkopers die voldoen aan de gestelde eisen.

Het kabinet heeft eerder dit jaar besloten dat vuurpijlen vanaf de komende jaarwisseling alleen mogen worden verkocht aan consumenten als tegelijkertijd een geschikte lanceerstandaard wordt meegeleverd.

Vanuit haar toezichtrol wijst de inspectie de vuurwerkimporteurs op hun verantwoordelijkheid om stabiele lanceerstandaarden aan te bieden die aan de eisen voldoen. Komende periode test het NFI in opdracht van de ILT nog enkele lanceerstandaarden die eerder nog niet beschikbaar waren.

lanceerstandaarden 1920x1280