ILT: ruim kwart van geteste vuurwerk voldoet niet aan veiligheidseisen

28% van het geteste consumentenvuurwerk voldoet niet aan de veiligheidseisen. Dit blijkt uit controles van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Batterijen (cakeboxen) vormen het grootste risico. Deze batterijen kunnen omvallen en zo voor gevaar zorgen. De ILT treft ook regelmatig brandende delen aan, die naar beneden vallen. Ieder jaar controleert de ILT een deel van het geïmporteerde consumentenvuurwerk. Bij deze controles onderzoekt de ILT heel gericht partijen met producten die het grootste risico vormen.

Vuurwerkimporteurs zijn verantwoordelijk voor het op de markt brengen van consumentenvuurwerk. Dit vuurwerk moet voldoen aan Nederlandse en Europese eisen. De douane meldt de import aan de ILT. Op basis van eerdere controles, tips en inlichtingen uit binnen- en buitenland voert de ILT inspecties uit. Zo’n 300 partijen zijn dit jaar geselecteerd en getest. Partijen die niet door de test komen, moeten op kosten van de importeur worden vernietigd. Soms kan de importeur het vuurwerk herstellen en is het alsnog geschikt voor de verkoop. De ILT voorkomt met deze controles dat tussen de 80.000 en 100.000 kg aan gevaarlijk vuurwerk in de winkels terecht komt.


Gerichte controles
De ILT voert zeer gerichte controles uit op vuurwerk partijen, waarvan zij vermoedt dat er iets mee aan de hand is. 28% van het geteste vuurwerk voldoet niet aan de veiligheidseisen. Het betekent niet dat er iets mis is met ruim een kwart van al het vuurwerk in de winkels. Het percentage is wel een signaal dat de markt nog niet in staat is om voor vuurwerk van voldoende kwaliteit te zorgen. De ILT roept de vuurwerkbranche dan ook op nog kritischer te zijn op de kwaliteit en veiligheid van het vuurwerk dat ze importeert. De ILT blijft in de toekomst inzetten op het controleren van consumentenvuurwerk.