RIVM onderzoek naar risico’s van asbest in make-up producten

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de risico’s van het gebruik van asbesthoudende make-up van Claire’s onderzocht in opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Tijdens het gebruik van deze producten is het geschatte aantal asbestvezels in de lucht ongewenst hoog. Het risico op asbest gerelateerde ziekten bij kinderen die deze make-up hebben gebruikt, ’is waarschijnlijk beperkt. Wel is het zaak om verdere blootstelling zoveel mogelijk te voorkomen’, aldus het RIVM.

Bij het geschatte aantal asbestvezels in de lucht is het RIVM uitgegaan van een worst case scenario; levenslange blootstelling, 24 uur per dag, zeven dagen per week. De blootstelling was echter van kortere duur, aldus het RIVM, waardoor het risico ‘waarschijnlijk beperkt is’.

Verdere blootstelling aan asbestvezels kan worden voorkomen door de make-up niet meer te gebruiken en het restant in plastic verpakt naar de gemeentelijke milieustraat te brengen. Claire’s heeft deze producten uit de handel genomen. Het bedrijf heeft de verkoop van andere talkhoudende producten opgeschort.

In Nederland geldt een asbestverbod vanwege gezondheidsrisico’s bij het inademen van asbestvezels. In cosmetica of andere producten mag geen asbest zitten.

De ILT ontdekte in maart van dit jaar asbest in Compact Powder en in een set contourpoeder (Shadow & Highlight Finishing Set) van Claire’s. Die twee producten zijn door het RIVM op gezondheidsrisico’s onderzocht (Advies: Asbest in make up). Ook heeft het RIVM in zijn onderzoek een derde make-upproduct van Claire’s bekeken; Pink Heart. Dit bevat volgens een onderzoek in opdracht van het tv-programma Eenvandaag ook asbest.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de ILT onderzoeken in een breder onderzoek talkhoudende producten, waaronder cosmetica, op de aanwezigheid van asbest.

Poederkwast voor make up

Zie ook