ILT en politie pakken vijf snorders op in Amsterdam

Bij een controle op illegaal taxivervoer hebben de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Amsterdamse politie afgelopen zaterdagnacht in Amsterdam vijf snorders aangehouden. Zij krijgen een proces-verbaal omdat zij taxivervoer aanboden terwijl zij daarvoor niet de vereiste papieren hebben.

De inspectie heeft hen ook een last onder dwangsom (LOD) opgelegd. Dat betekent dat zij een bedrag van 10.000 euro moeten betalen als zij opnieuw worden betrapt.

Snorders bieden taxiritten aan zonder dat zij beschikken over onder meer een chauffeurskaart, een boordcomputer en een voor personenvervoer gekeurde auto met blauw kenteken. De ritprijs ligt meestal onder die van een legale rit. Dit is oneerlijke concurrentie voor chauffeurs die wel alles volgens de regels doen.
Een ritje met een snorder is voor een passagier minder veilig; het is niet zeker dat de chauffeur een rijbewijs bezit, verzekerd is en dat de auto is goedgekeurd. Als de rit niet naar wens is verlopen, kan een passagier van een snorder achteraf geen klacht indienen.

De ILT maakt proces-verbaal op tegen snorders. Deze boete kan oplopen tot  maximaal 4300 euro. Verder legt de inspectie een LOD op van 10.000 euro. Dat bedrag wordt geïnd als de snorder nóg een keer wordt betrapt. Deze som kan in twee jaar oplopen tot maximaal €40.000. Verder riskeert de snorder een strafblad en inbeslagname van de auto.

Vorig jaar 2016 zijn bij landelijke snordersacties door ILT en politie 61 snorders betrapt. Dat aantal ligt voor dit jaar op 37. De inspectie spoort illegale taxichauffeurs op diverse manieren op: onder meer via klachten, internetmonitoring en tijdens controles in uitgaansgebieden en bij evenementen.