Taxicontrole Eindhoven: negen snorders aangehouden

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de politie hebben afgelopen zaterdagnacht in Eindhoven bij een controle op illegaal taxivervoer negen snorders aangehouden. Zij boden taxivervoer aan zonder over de juiste papieren te beschikken. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

De inspectie heeft hen ook een last onder dwangsom (LOD) opgelegd. Dat betekent dat zij een bedrag van 10.000 euro moeten betalen als zij opnieuw worden betrapt.

Snorders bieden taxiritten aan zonder dat zij bijvoorbeeld beschikken over een chauffeurskaart, een boordcomputer of een voor personenvervoer gekeurde auto met blauw kenteken. Vaak spreken ze mensen aan op stations of in uitgaansgebieden.
Een snorder biedt zijn diensten vaak onder de reguliere prijs aan. Dit betekent oneerlijke concurrentie voor chauffeurs die wel alles volgens de regels doen. Voor passagiers is bij vervoer door een snorder de veiligheid minder gewaarborgd omdat ze niet de garantie hebben dat de chauffeur beschikt over een rijbewijs, een gekeurde auto of een verzekering. Daarnaast is er geen mogelijkheid om achteraf een klacht in te dienen. 

Aanpak snorders

De ILT maakt tegen snorders proces-verbaal op. Daarvan kan de boete oplopen tot maximaal 4300 euro. Ook krijgen ze een LOD van 10.000 euro. Dat bedrag wordt geïnd als de snorder nóg een keer wordt betrapt. Deze som kan oplopen tot maximaal €40.000. Verder riskeert de snorder een strafblad en inbeslagname van zijn voertuig.

Vorig jaar zijn bij controles in hele land door ILT en politie 46 snorders aangehouden. Bij de aanpak van snorders maakt de inspectie gebruik van waarnemingen, meldingen, klachten, deskresearch, internetmonitoring en andere opsporingsmethodieken om de activiteiten van snorders in kaart te brengen. Deze waarnemingen kunnen resulteren in diverse acties: van schriftelijke waarschuwingen en informatieverstrekking tot fysieke controles met als gevolg aanhoudingen, inbeslagname van voertuigen en opleggen van hoge boetes.