1. Home
  2.   Actueel
  3. ILT doet vliegtuig Sky High Aviation in de ban

ILT doet vliegtuig Sky High Aviation in de ban

Nieuwsbericht | 10-11-2016

Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft bij een vliegtuiginspectie op Bonaire op 8 november een vliegtuig in de ban gedaan. Het mag niet meer op Nederlandse luchthavens komen totdat het toestel beschikt over de verplichte vliegveiligheiduitrusting. Het gaat om een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Sky High Aviation uit de Dominicaanse Republiek.

Het toestel, een tweemotorig-vliegtuig met plaats voor 19 passagiers, beschikt niet over een zogenaamde ‘foreward looking terrain avoidance function’. Dit verplichte systeem waarschuwt de piloot wanneer zijn toestel tegen de grond dreigt te slaan of tegen een obstakel dreigt te vliegen. Het niet hebben van deze uitrusting op een commercieel vliegtuig is een ernstige overtreding.

De inspectie heeft daarop de ’banning procedure’ in werking gesteld, wat betekent dat dit vliegtuig niet meer als commercieel vliegtuig wordt toegelaten op Nederlandse luchthavens. De banning geldt voor het specifieke toestel. De inspecteurs hebben het vliegtuig zonder passagiers laten vertrekken naar de thuisbasis.

Sky High Aviation mag geen commerciële vluchten meer uitvoeren op Nederlandse vliegvelden voordat al zijn vliegtuigen aan de eisen van veilige vluchtuitvoering voldoen. De betreffende autoriteit in de Dominicaanse Republiek, de Europese Commissie en European Aviation Safety Agency (EASA) worden geïnformeerd over deze maatregel. De Europese Commissie start een onderzoek en informeert de overige lidstaten.